Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall

Annons

GRÄNGESBERG. Sara Lindström, Solgärdet, avled den 15 juni i en ålder av 99 år. Hon var född i Stenkjär, Nordtröndelag i Norge.

Efter giftermål med Oskar Lehm flyttade hon och de tre barnen, en son och två döttrar, till Malm där han arbetade i gruvan.

Det blev krig och svåra tider. Sonen beordrades i mars 1943 av tyskarna att resa till Trondheim på tvångsarbete. I stället flydde han till Sverige utan att familjen visste om det. Först när ett påskkort anlände och var poststämplat i Sverige, förstod de att han var oskadd och vad som hänt. Den 18 juni flydde även de över fjället till Sverige.

Fram till krigsslutet bodde familjen på en rad olika platser i landet, allt eftersom maken fick arbete. När kriget var över återvände familjen till Malm i Norge för att nästa år på nytt resa till Sverige där maken fick arbete i Stripa gruva.

De två äldsta barnen hade vid det här laget flyttat hemifrån. Familjen, som därför bestod därför av makarna och den yngsta dottern, bosatte sig i Grängesberg.

1952 blev Sara Lindström änka. Hon fick jobb på syfabriken och sydde ficklock till armén. När någon kom på att hon var utländska fick hon sluta. I stället började hon på dynamitfabriken.

Hon träffade Robert och gifte om sig i början av 1960-talet. 1983 blev hon på nytt änka. Liksom förra maken hade han varit gruvarbete och avled i sjukdom på grund av jobbet.

Sara Lindström bodde på Furuvägen i sammanlagt 40 år. Kort efter sin 98-årsdag föll hon illa och kom så småningom till Solgärdet. Hon var pigg och glad, hade humor och hängde med i politiken och världshändelserna. Som utbildad sömmerska i hemlandet, sydde hon kläder. Hon var också en flitig brevskriverska. Närmast sörjande är tre barn med familjer.

MOCKFJÄRD. David Jonson, Mockfjärd, avled den 15 juni i en ålder av 85 år. Han var född i Malmberget där han växte upp tillsammans med sina sex syskon.

David började sin bana inom handel på Handelshögskolan i Filipstad. Därefter blev han föreståndare för en butik i Mellanfjärden i Hälsingland, där han träffade sin hustru Elsa som han fick två döttrar med. Han blev änkeman vid 44 års ålder. Han har sedan dess levt för sina döttrar och barnbarn. David hade ett stort hjärta. Han var alltid glad och hjälpsam och ville alla väl. Han hjälpte till där det behövdes samt yttrade sig om samhällets oförrätter.

David har under hela sitt liv arbetat inom handel och blivit älskad av alla kunder och anställda samt arbetskamrater. Han har visat stor respekt och blivit respekterad. Från början av 1960-talet arbetade David som köpman i Dalarna fram till pensionen. David har alltid hämtat sin kraft i naturen, som har varit ett av hans största intressen.

David sörjes närmast av två döttrar med familjer.

Mer läsning

Annons