Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall

Annons

FALUN. Förra sjuksköterskan Ulla Högberg har avlidit vid 83 års ålder. Hon föddes i Nicolai i Örebro län, dotter till landssekreterare Harald Bergelin och Elsa, född Eriksson.

Efter barnaår i Örebro följde flickskola i Jönköping. Spåren från ungdoms- och studietiden följde henne oförvillat, som livsglädje, nyfikenhet, vänsällhet, rättrådighet och engagemang. Hon var aktivt engagerad i idrotts- och friluftsliv. Hennes passion för skidåkning och friluftsliv förde henne först till riksgränsen och första arbete som kallskänka, sedan till språkstudier vid universitetet i Grenoble, Schweiz. Som nyutbildad sjuksköterska inkallades hon för att ta hand om koncentrationslägerfångar 1945.

Efter förlovning på Dundret och giftermål med läkaren Nils Högberg, blev hon hemmafru och följde sin man genom Sverige från Karlskoga till Örnsköldsvik och vidare till Stockholm, Haparanda, Kiruna, Avesta och Gällivare.

Med sitt sinne för färg, form, heminredning och konsthantverk anammade hon nyfiket de lokala hantverkstraditionerna som fanns i varje landskap där familjen bodde.

På varje plats fanns en längtan efter barndomens blomsterängar i Bergslagen som slutligen förverkligades i Gopa utanför Falun.

Hon födde sex barn varav fyra överlevde. När väl den minste nådde skolåldern blev yrkeslivet åter en glädje att återvända till, nu som sjuksköterska i psykiatri.

Med pension kom nästa arbetsäventyr med maken, de vilsamma åren vid Indiska oceanen i Kenya, och sedan sommarstället i Dalarna som blev året runt boende.

Med åren blev hon politiskt engagerad och använde sin vassa penna i kampen mot kärnkraft, EU och emu.

Förverkligandet av sjukvårdens och omvårdnadens svåraste föresats - att som patient få bli sedd för den man är - fick hon själv tacksamt erfara under den svåra sjukdomstid som ändade hennes liv.

Närmast sörjande är barnen Göran, Ulf, Nils och Lisa.

ORSA. Inga Mari "Maja" Strand har avlidit, 84 år gammal. Inga Mari var född i Åsele och kom till Strömsund, där hon bildade familj.

Makarna flyttade till Orsa 1958, då en kamrat hjälpte dem att få arbete. Inga Mari var duktig på att handarbeta. Hon gillade naturen och plockade mycket bär. Den senaste tiden bodde hon i Lillåhem.

Närmast sörjande är barnen Gullbritt, Bengt och Kjell med familjer.

Mer läsning

Annons