Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall

Annons

Fru Märta Rydberg, Ornäs, maka till framlidne kulturchefen i Bergslaget, fil dr Sven Rydberg, har avlidit i en ålder av 87 år.

Hon efterlämnar närmast dottern Elisabeth med familj.

Märta Rydberg föddes i Mörbylånga, där fadern var disponent vid sockerbruket. När Märta var fem år flyttade familjen till Uppsala. Där hade hon sin skolgång och där läste hon psykologi och filosofi vid universitetet.I yngre år var hon också guide på en storutställning i Paris.

Märta Rydbergkom huvudsakligen att ägnasitt liv åt hemmet. När maken Sven gick i pension flyttade makarna från Falun till Ornäs.

Till Märta Rydbergs privata intressen hörde konst och konstutövning. Hennes debututställning ägde rum i Sundborn i den gamla kvarnen så sent som 1987. Märta hade ett gott samarbete med Björg Roman, och hon arbetade även med konstnären Bo Holmlund . I yngre dagar skulpterade hon även för Bror Hjort.

Hennes målningar omfattade hav och landskap men honägnade sig även det abstrakta måleriet. Olja och akvarell lockade mest.

Utöver konsten har hon på senare år ägnat sig åt att läsa yoga och filosofi. Så sent som när hon fyllde 85 for hon med dotter och ett par barnbarn till Barcelona, där hennes konstintresse fick blomma.

Hon ordnade i Falun en utställning med leksaker och dockor och hon svarade även förheminredning via utställning. Mycket energi har hon genom åren ägnat Barnens dag i Falun.

Märta Rydbergs livsgärning kom att präglas av den intensiva och positiva person hon var,därtill visade hon ständigt livsglädje.

Arne Rudner sörjes närmast av dotter med familj och sambo.

Närmast sörjande är maka, son, barnbarn och barnbarns barn.

I ungdomen spelade Torsten fotboll. Han var målvakt i Ulfshyttan och Forsa men också i Vansbro vid några tillfällen. Torsten satte familjen främst, han tyckte om att vara ute i naturen och han plockade gärna bär och svamp.

Närmast sörjande är makan Gunnel, sex barn med familjer, modern samt en syster och en bror med familj.

Liss Hilmer uppskattade naturen med jakt, fiske och bärplockning. Han byggde de ekor som han använde för fisket.

Närmast sörjande är hustrun, barn med familjer samt syskon.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons