Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DÖDSFALL

Annons

JÄRNA. Olle Stark, 79 år, Nordanåker, avled i hemmet den 23 oktober. Olle bodde i Nordanåker hela sitt liv. Han har arbetat på Sterners specialfabrik och senare på Termit. Olle som var idrottsintresserad spelade fotboll i Dala-Järna IK i ungdomen. Han tyckte om att fiska. Han sörjes närmast av syskon med familjer, en svägerska och syskonbarn med familjer.

LINGHED. Före detta skogsinspektören vid Mellanskog, Sven-Erik Eriksson, avled i sitt hem den 27 oktober i en ålder av nära 77 år.

Sven-Erik Eriksson var född och uppväxt i Lingheds Änga där skogen blev hans främsta intresse. Han efterträdde Andersjons Erik Eriksson som ombudsman för Dalarnas skogsägareförening vilket sedermera blev Mellanskog.

Sven-Erik Eriksson gav sig tidigt in i politiken där centern var hans hemvist, först i dåvarande Svärdsjö socken och därefter i Falu kommun i och med kommunsammanslagningen år 1971.

Han var en bygdens son och som sådan en stor lokalpatriot som alltid "hållit på" Linghed-Svärdsjö-Falun-Dalarna och Sverige i nämnd ordning i alla sammanhang.

För byn Linghed kämpade han för posten, skolan, affären, vägnamn, busshållplatsers namn med mera. För Svärdsjö medverkade han bland annat till att Svärdsjö sjukhem byggdes ut till en vårdcentral med 60 vårdplatser.

I 23 år tjänade Sven-Erik landstinget i Kopparbergs län, numera landstinget Dalarna.

Han var styrelseledamot i Falu föreningsbank i 29 år varav 5 år som dess ordförande och han var Falu polisstyrelses ordförande under lång tid.

Landsbygdens utveckling var det han mest strävade för, därför ansåg han att Vassbo trädgårdsskola var viktig som grund för ungdomar. Sverige, till sist då, Sven-Erik Eriksson erhöll landsbygdspriset 1992.

Sista tiden, innan han drabbades av sjukdomen stroke, så verkade han inom Svärdsjö Envikens SPI-förening samt dess kommunala pensionärsråd, KPR, och deltog med liv och lust i många pensionärsaktiviteter.

Sven-Erik efterlämnar makan Lisbet, dottern Elsy, sonen Kjell samt brodern Per-Arne med familjer.

MORA. Lars Sandberg, Norebergsvägen 7, avled 24 oktober i en ålder av 83 år. Närmast sörjande är makan Mia, barn med familjer samt syskon med familjer.

ORSA. Vega Hedberg, Kyrkbyn, änka efter Martin Hedberg, har avlidit, 98 år gammal. Vega var född och uppväxt på Näset i furudal, och flyttade 1955 med sin familj till Orsa. Närmast sörjande är sonen Tord med familj samt syskon.

SUNDBORN. Imme Wiborgh, född Dybeck, avled den 21 oktober i en ålder av 89 år. Hon var född på Löfnäs gård i Sundborn.

Sin första utlandsresa gjorde hon 1918 vid första världskrigets slut tillsammans med sin mamma för att besöka sina tyska morföräldrar.

Imme gick i Valhalla skola i Falun. Efter skoltiden började hon arbeta hos textilkonstnären Elsa Gullberg i Stockholm. Hon träffade sin blivande man Hans Wiborgh och de reste 1938 till Tulsa, Oklahom, USA, för att gifta sig. Andra världskriget tvingade paret att återvända till Sverige och de bosatte sig i Stockholm. Under loppet av fem år föddes döttrarna Ann Christine, Ann-Marie och Lotta. Familjen flyttade till Örebro 1946 och till Löfnäs, Sundborn 1952. I början av 1970-talet var hon ordförande för Röda korset i Sundborn i tio år.

Vid den tiden var Imme med och startade Röda Korsets ungdomsförbund i Sundborn. I slutet av 1960-talet tog Imme anställning som husmor vid Bergslagets skolhem i Uppsala, där stannade hon i sju år. Senare vikarierade hon vid flera tillfällen vid Storas mäss i Falun.

Närmast sörjande är de tre döttrarna med familjer.

SÖDERBÄRKE. Maria Larsson avled den 28 oktober i en ålder av 85 år. Hon var född i Lindesberg, men flyttade redan i sex-sjuårsåldern med familjen till Malingsbo där hon sedan kom att bli bosatt större delen av sitt liv. De senaste tolv åren har hon och maken bott i Söderbärke.

Under tiden i Malingsbo arbetade hon vid skolans matbespisning som husmor, en anställning hon hade i 27 år.

Fritiden ägnade hon åt skötseln av hemmet, men var verksam även inom den kyrkliga syföreningen.

Närmast sörjande är maken och sonen med familj.

Mer läsning

Annons