Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DÖDSFALL

Annons

LUDVIKA. Elizabeth Castro Carmona omkom den 24 januari vid bussolyckan mellan Fagersta och Ängelsberg. Hon blev 50 år.

Hon var född och uppvuxen i en stad i norra Chile.

De påbörjade studierna vid en teknisk högskola blev aldrig avslutade på grund av militärens maktövertagande.

Elizabeth Castros medlemskap i ett politiskt parti, som var emot militärdiktaturen, ledde fram till att hon fängslades i Santiago 1986. Hennes vilja till motstånd bröts inte under tiden i fängelset. När hon blev frigiven började hon arbeta för mänskliga rättigheter och för politiska fångar. Varje dag fick hon dock anmäla sig hos polisen.

1988 hade de svåra tiderna i Chile blivit än svårare. Familjen började att förföljas och fick flytta runt till olika ställen. När de fick tips om att Elizabeth Castro stod på militärens dödslista, återstod bara en sak: att fly.

Den 27 december samma år kom familjen till Sverige via Argentina. De första månaderna tillbringades på en flyktingförläggning i Hallstahammar. Eftersom hennes fall redan var känt av svenska myndigheter, fick hon uppehållstillstånd direkt.

Elizabeth Castro kom sedan till Ludvika 1989. Viljan att arbeta för förtryckta fanns kvar. Därför engagerade hon sig i olika solidaritetsföreningar, bland annat för Chile och El Salvador.

Dessutom blev hon medlem i vänsterpartiet. Hon var ledamot i Ludvika kommunfullmäktige, i kommunstyrelsen och i miljö- och hälsoskyddsnämnden. Hon var även suppleant i landstingsfullmäktige och i den lokala hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

De senaste tolv åren har hon arbetat på servicehuset Ängsgården. På fritiden, utanför politiken och solidariteten, tyckte hon om att vara ute i naturen, gärna på svamp- och bärplockning.

Närmast sörjande är sonen Paulo, bosatt i Luleå, och dottern Erika, Stockholm, båda med familjer.

Mer läsning

Annons