Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall

Annons

FALUN. Ella Sjöde har avlidit den 30 juni i en ålder av 92 år. Hon föddes i Fjärresta, Skåne.

Som ung lämnade hon emellertid gården. Hon flyttade till Stockholm för att utbilda sig och arbeta med annat än lantbruk.

Ella har arbetat som kontorist och varit hemmafru. 1953 lämnade hon Stockholm och bosatte sig i Falun.

Hennes stora intresse har varit familjen och hemmet, inte minst trädgården. I många år ägnade hon även lantstället i Sundänget mycket engagemang.

Dessutom sjöng hon länge i SBFs sångkör.

Ella Sjöde sörjes närmast av barnen Ulf och Biritta, barnbarn och barnbarnsbarn samt systern Ebba.

LUDVIKA. Britta Johnsson, Dagkarlsbo, Ludvika har avlidit den 16 juni efter en lång tids sjukdom. Britta blev 69 år gammal.

MALUNG.Anna Daniels, Torggatan i Malung avled söndagen den 2 juli i en ålder av 94 år.

Hon var född i Öje. Hon har sedan unga år varit medlem i Sion-församlingen i Malung.

Närmast sörjande är syster och syskonbarn med familjer.

MORA. Tora Sjödin, född Risberg, Godsvägen i Morkarlby, avled den 2 juli, efter en tids sjukdom, 77 år gammal.

Närmast sörjande är maken Bruno, dottern Gunnel med familj samt två barnbarn med familjer.

Tora föddes i byn Skog i Vilhelmina. Efter skolan arbetade hon som servitris vid Göranssons matsalar i Östersund. Där träffade hon blivande maken, Bruno Sjödin, som var stamgäst på stället.

Tora och Bruno övertog så småningom själva Göranssons matsalar i slutet av 1940-talet.

1954, strax innan dottern Gunnel föddes, flyttade de till Orsa. Bruno var lokförare och Tora fick jobb som servitris på Frelins.

1960 flyttade familjen till Mora, i början till Curryhuset, mitt emot järnvägsstationen, tills de byggde eget i Morkarlby 1977, ett timmerhus som Tora själv ritade.

I Mora arbetade Tora först på Widéns värdshus och senare i många år på Ströms konditori, tills hon och Bruno tog över Pomona Frukt- och konfektyr 1968.

Några år senare utökades verksamheten med Pomonagrillen. Pomona Frukt- och konfektyr var känt för att där såldes allt från flotta chokladkartonger från Österrike och Schweiz och stora fruktkorgar, invirade i cellofan till hembakta bullar och alkoholfritt nattvardsvin, som beställdes av frikyrkorna.

Tora var en riktig "matmamma" och en generös person, som ofta och gärna öppnade sitt hem för gäster från när och fjärran. Vid jämna födelsedagar dukades det alltid till fest i Morkarlby bystuga för släkt och en stor vänskara.

Tillsammans med Bruno drev Tora en tid värdshuset inne på Tomteland.

Tillsammans åkte de tidigare gärna på resor, både utomlands och i Sverige.

På senare år spelade Tora cittra med "Muntra fruarna" och hon deltog i målar- och keramikkurser.

Sist, men inte minst, var Tora en stor djurvän. I det Sjödinska hemmet har funnits både hund och katt, men det var inte de enda djur som Tora månade om.

Exempelvis bakade hon bröd åt skatorna på vintern, så att de inte skulle frysa ihjäl och nåde den som slog ihjäl en fluga istället för att öppna köksfönstret och släppa ut den i frihet.

MORA. Erik Nyström avled den 3 juli efter lång tids sjukdom. Han sörjes närmast av hustrun Birgit och dottern Eva med familj.

RÄTTVIK. Rolf Kanth har avlidit efter en längre tids sjukdom, 58 år gammal. Han har tidigare jobbat åt Rättviks Elverk och taxi.

Närmast sörjande är dottern Jennie med familj, mor och far samt broder med familj.

Mer läsning

Annons