Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DÖDSFALL

Annons

FALUN. Sven Olov "Olle" Hemström, Nubbsarvet 15, avled den 19 augusti efter en hjärtinfarkt, i en ålder av 81 år.

Olle var för allmänheten mest bekant som en av kämparna för bevarandet av Önsbacksdammen. Det var av naturvårdsskäl som han värnade om dammen men också för att en förfader till honom anlade dammen till nuvarande storlek, Olof Trygg, som var konstmästare vid Falu gruva.

Olle var född i Pilbo och har varit bosatt på flera ställen i Falun. När han var ung drömde han om att arbeta som journalist. Efter att ha arbetat med olika saker började han på Televerket, där han var anställd som teletekniker fram till sin pensionering.

I ungdomen var han intresserad av flyg. Först var det modellflyg och senare tog han certifikat för segel- och motorflyg. På äldre dar var det hembygdens historia och naturvård som upptog hans intresse.

Under 1970-talet bildade föreningen för Önsbacksdammens bevarande. Olle var föreningens ordförande till för några år sedan. För att hålla dammen öppen har föreningen sett till att vassklippning har skett och planterat ut gräsätande karp. Dessutom ledde Olle kulturpromenader i omgivningarna på försommaren. Han skrev också historiska artiklar i föreningens skrift.

De senaste åren intresserade han sig mycket för blomsterodling. För fem år sedan blev Olle änkeman.

Närmast sörjande är dottern Elisabet samt syskon med familjer.

MALUNG. Einar Nilsson, Norra Mon, avled den 21 augusti i en ålder 83 år. Han var född i uppväxt i Gropberg, i trakterna mellan Malungs finnmark och Värmland. Närmast sörjande är dotter med familj samt en syster.

Mer läsning

Annons