Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DÖDSFALL

Annons

BORLÄNGE. Förre verkmästaren John Bertil Törnblom, Parkagatan 8 A, avled den 17 februari i en ålder av 97 år. Han var född i Falun, men flyttade då han var några år gammal med familjen till Borlänge.

Vad som skulle bli ett såväl aktivt som omväxlande yrkesliv började för John Törnbloms del som ung hos trädgårdsmästare Almkvist. Det blev en fortsättning i Törnbergs järnhandel innan John började ägna sig åt murning med kakelugnsmakare Mattson och sockenkakelmästare Lindeberg som arbetsgivare.

Med praktik inom väg- och vattenbyggnad, studier på NKI och Göteborgs tekniska skola samt aftonskola kom John Törnblom att lägga grunden för vad som skulle bli en mångårig byggverksamhet. Som anställd hos Vägförbättringar, Tekniska byggnadsbyrån och Armerad Betong hade John sina arbetsplatser i hela landet. Några av dem var centralbron i Borlänge, viadukten vid Tunagräns i Borlänge, Lillstupet i Mockfjärd, bro vid Rälta vid Djura, nytt raffinaderi för oljebolaget Gulf vid Malmö hamn och vägbyggeri mellan Karlstad och Årjäng i Värmland.

Flera av de stora byggprojekt John Törnblom ställde höga krav på dem i arbetsledande befattning som deltog. Inte minst gällde detta kunskaper och goda ledaregenskaper. Ett gott exempel var det stora och tidspressade arbetet då centralbron i Borlänge byggdes över järnvägsdiket.

För John Törnblom kom Borlänge att bli den fasta punkten i hans liv. Fritiden ägnade han från ungdomen och en god bit upp i åren åt cykelturer, gärna långa sådana. John Törnblom var idrottsintresserad och följde även i övrigt det mesta i nyhetsväg.

Närmast sörjande är dotter och son med familjer.

Mer läsning

Annons