Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DÖDSFALL

Annons

GAGNEF. Jordbrukaren Anders Frimodig, Nedre Tjärna, avled den 15 maj i en ålder av 94 år.

Under många år var han politiskt aktiv inom både kommunen och församlingen. Anders Frimodig var också med och kämpade för Hushållningssällskapets etablering i Gagnef.

Redan som barn fick Anders Frimodig ta del i familjejordbrukets många sysslor och han erinrade sig gärna hur han i barndomen tillsammans med sin mor tillbringade somrarna i Gråbodarna.

I slutet av 1940-talet övertog han föräldrarnas jordbruk och familjen höll djur fram till 1968, då gården drabbades av en förödande brand. Men även efter branden fortsatte han med jordbruk, främst spannmålsodling.

Han uppmärksammades för sin djurhållning och fick flera utmärkelser för sin rödkullebesättning, Dalarnas finaste. Anders Frimodig åtnjöt stort förtroende och hann också med att engagera sig i kommunen och församlingen. Han representerade centerpartiet i en rad olika sammanhang.

Under olika perioder var han bland annat ledamot av kommunfullmäktige, skolstyrelsen, biblioteksstyrelsen, kyrkofull-

mäktige och styrelsen för Gagnefs Minnesstuga.

Under 15 år var han kyrkvärd och under 25 år ingick han i den frivilliga brandkåren.

Bland hans många föreningsmässiga förtroendeuppdrag kan nämnas att han en tid var ordförande i hushållningsgillet och engagerad i arbetet med att få Hushållningssällskapet att etablera sig och starta en försöksgård, Gagnefs Boställe, i bygden.

Närmast sörjande är maka, fyra barn med familjer samt en svägerska.

Mer läsning

Annons