Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall

Annons

FALUN. Den 26 februari nådde livslågan i ett långt innehållsrikt liv för den 93-åriga Astrid Hjelm sitt slut.

Hon föddes i Falun 1908 och växte upp på Ölandsgatan tillsammans med sin far, mor och syster. Där hade fadern Karl Karlevill sitt skrädderi. På gården fanns också hennes farfar Magnus Johansson, en av FK:s grundare och en person som betytt mycket i hennes liv.

Genom honom har Astrid varit den självklara länken bakåt i tiden. Till familjen kunde hon förmedla förfädernas livsverk och öden ända ned till slutet av 1700-talet.

År 1932 gifte sig Astrid med köpmannen Thure Hjelm. Tillsammans fick de fyra barn. Astrid arbetade hemma med barn och hushåll. Hon blev Falun trogen med undantag för de nio år (1957-66) familjen bodde i Hedemora, en speciellt glad och lycklig tid i Astrids liv.

På Kolarbacken, Morbygden, tillbringade familjen somrarna sedan 1944. Efter Thures död 1967 var Kolarbacken Astrids fasta bostad i drygt 25 år. Där samlade hon ofta släkt och vänner från när och fjärran. Med Astrid vid pianot var musik och sång en given ingrediens.

Kolarbackstillvaron präglade till stor del hennes liv. Närheten till skog och mark och vad naturen gav skänkte hennes liv en rikare dimension.

Aktivt arbetade hon för många föreningar bland annat KFUK/KFUM, Röda Korset, De blindas förening och De hörselskadades riksförbund.

År 1986 tilldelades Astrid Röda Korsets förtjänstmedalj i guld. En annan fritidssyssla var handarbete, framför allt knyppling.

Många är de vänner som fått ta del av hennes omtanke. Ofta kom hon farande med litet mat, en bukett från Kolarbacksnaturen eller en väntjänst.

Hon behöll sin bil fram till sin 90-årsdag, för att kunna hjälpa sina gamla vänner med en skjuts eller tjänst.

Att resa var något som Astrid älskade. Nyfikenheten på världen satt i livet ut. Det fanns alltid önskemål om platser i världen att få besöka.

Den stora familjen har alltid betytt mycket för Astrid. Som mor, svärmor, farmor, mormor och bästemor har hon alltid haft alla i sin omtanke och alltid ställt upp och hjälpt till.

Närmast sörjande är barnen Magnus, Kerstin, Annika och Elisabeth med respektive, systern Greta samt 14 barnbarn och 14 barnbarnsbarn.

LIMA. Britta Johansson i Östra Ärnäs i Lima avled torsdag den 28 februari i en ålder av 82 år. Hon var född i Heden i Lima.

Närmast sörjande är barn med familjer samt systrar.

Begravningsgudstjänst har ägt rum:

BORLÄNGE. I Stora Tuna gravkapell för Greta Thunell, Hällsjöhemmet, Borlänge.

BORLÄNGE. I Uppståndelsekapellet fredag den 1 mars för Greta Tägtström, Nävgatan, Borlänge.

SUNDBORN. I Sundborns kyrka torsdag den 28 februari för Mikael Croneborg, Bjurnäsvägen, Sundborn.

Mer läsning

Annons