Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsdrama på Nasa var jobbtvist

Annons

Elingenjören på USA:s rymdorgan Nasa var rädd att få sparken. Därför tog han två kollegor som gisslan och sköt natten mot lördagen ihjäl den ene och sig själv.

Bill Phillips fick för en månad sedan ett e-brev med en negativ syn på hur han ansågs sköta sitt arbete på Johnson Space Center. Uppenbarligen blev han rädd för att förlora jobbet och tyckte det hela var kollegan David Beverlys fel. Redan samma dag köpte Phillips en revolver.

I fredags tog han Beverly och en tredje kollega, Fran Crenshaw, som gisslan i en byggnad på rymdanläggningen. Tillkallad polis försökte i timtal förhandla med honom, men till slut hördes bara ett antal skott. Båda männen dog, Crenshaw hittades fasttejpad på en stol men fysiskt oskadd, berättade myndigheterna på lördagen.

Det väcker uppseende att Phillips kunde få in en revolver på högsäkerhetsanläggningen Johnson Space Center, där astronauter som Christer Fuglesang är baserade. Men enligt uppgift består inpasseringsrutinen för anställda bara av att de visar en id-bricka för en vakt när de kör in på området.

Nasadramat väcker ännu större uppmärksamhet i och med att det kommer hack i häl på massakern på Virginia Tech i måndags, då en ensam man sköt ihjäl 32 människor.

Alla de tre Nasaanställda var i 60-årsåldern och kände varandra. De kan till och med ha ätit lunch tillsammans tidigare på dagen, sade chefen för Johnson Space Center, Michael Coates, på en presskonferens.

Christer Fuglesangs dotter sade till Expressen att hon ringt pappan och att han visserligen var på basen, men långt från skottdramat.

Bill Phillips, som levde ensam och inte hade några barn, hade jobbat som kontraktsanställd för Nasa i tolv år.

Nasa råkade ut för en annan dramatisk personalkonflikt tidigare i år: en astronaut greps efter att ha kört bil nonstop i tolv timmar för att kidnappa en rival; såväl kvinnorna som den man de var rivaler om var astronauter.

Nasas säkerhet skärptes efter 11|september-attentaten 2001. Nu ska den åter ses över.

President George|W Bush hölls informerad under dramat, meddelade Vita huset. Han var "djupt bedrövad att höra om förlusten av liv och han kommer att be för familjemedlemmarna och medarbetarna", sade en talesman till AFP.

TT

Mer läsning

Annons