Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsdömda katten Ammi fann tryggheten hos Tryggs

Annons

Det handlar om katten Ammi, en vacker birmakatt som, i sina bästa år, fick en ny chans i livet tack vare ödet och snälla människor i föreningen Bergslagskatten.

Under förra sommaren kunde tidningen berätta en gripande berättelse om en katt som anklagades för att ha pinkat inne och fick en "dödsdom" av sin dåvarande ägare.

Till saken hörde att den som äkta raskatt betingar ett värde av hela 5 000 kronor.

Men när avlivningen skulle äga rum lyckades katten smita från sin baneman och påträffades senare i trakten av Vilmoren. Där togs den, jämte en kull ungar, omhand av Carina Berg från föreningen Bergslagskatten.

I juli flyttade den fina birman in hos Bergs kamrat Marilyn Trygg. Där har den funnit sig väl tillrätta tillsammans med familjens övriga djur.

- Hon trivdes direkt hos oss och det har gått jättebra, säger Marilyn när tidningens medarbetare besöker henne och hennes kelgrisar.

- Tänk vad hemskt det hade varit om hon hade blivit dödad, fortsätter hon, sann djurvän som hon är.

Det Tryggska hemmet med de harmoniska glada djuren är en idyll som förstärktes åtskilliga snäpp när Ammi för åtta veckor sedan nedkom med fyra bedårande ungar. I sammanhanget kan nämnas att fadern till de små är ingen mindre än en Europachampion hemmahörande i Örebro.

- Nu är småttingarna i sin värsta ålder, ler Marilyn när tidningens medarbetare visas in i köket som har blivit kattfamiljens eget rum tills vidare.

- Vi måste ha det så annars skulle de vara överallt i huset. Dessutom behöver de ständig tillsyn, förklarar hon vänligt.

I hemmet finns för närvarande fem vuxna katter och tre hundar, med kattungarna summa summarum tolv djur som trivs alldeles utmärkt tillsammans. Det förekommer nämligen aldrig att någon av de trevliga djuren är "hund och katt" i begreppets negativa betydelse.

Om någon oroat sig för vad som hände de fyra ungar som Ammi hade när hon hittades i Vilmoren kan Marilyn ge ett lugnande besked. Samtliga är nu välartade ungkatter med egna hem.

- En bor i Borlänge, en i Grängesberg och en i Smedjebacken och den fjärde är han här, berättar hon och visar upp en präktig svartvit katt till hälften birma och till hälften vanlig huskatt efter sin okände far.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons