Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsdömda anklagade för förtal

Annons

En tredje libysk polis kräver nu skadestånd av de fem bulgariska sjuksköterskor och en palestinsk läkare som har dömts till döden för att ha orsakat att libyska barn smittades med hiv. Polisen anser att han förtalats.

Polisen anser, i likhet med två kollegor som tidigare lämnat in stämningar, att de dödsdömda falskeligen har anklagat honom för tortyr.

Åtalet mot vårdteamet baserades till stor del på erkännanden från sjuksköterskorna. De har sedan hävdat att de är oskyldiga och att de torterats för att bekänna sin skuld.

Tio poliser friades i juni 2005 från tortyranklagelserna. Den polis som nu kräver skadestånd vill ha nära 5,5 miljoner dollar för det lidande anklagelserna åsamkat honom. De två andra som yrkat skadestånd nöjde sig med 5 miljoner dollar vardera.

De fem sjuksköterskorna och läkaren har suttit i fängelse sedan 1999. De dömdes i december till döden för att ha orsakat en hivepidemi på ett sjukhus i Benghazi i östra Libyen. Den libyske ledaren Muammar Gaddafis son lovade i januari att de sex inte ska bli avrättade.

Ledande vetenskapsman har vid upprepade tillfällen sagt att epidemin bröt ut innan vårdteamet kom till sjukhuset.

Nu stundar en förtalsrättegång mot de sex. En domare beslöt på söndagen att skjuta upp den till den 25 mars för att ge försvaret chans att studera anklagelserna närmare.

TT

Mer läsning

Annons