Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsbro en av många dåliga

Annons

Den kollapsade bron i Minneapolis var bara en av tiotusentals i USA som klassats som "strukturellt bristfälliga". Över 30 personer kan ha mist livet, och bärgandet av lik från fordon i Mississippifloden kan ta lång tid.

Sedan fyra personer bekräftats döda fortsatte räddningsstyrkor på torsdagen att hitta lik vid Mississippifloden, under den störtade Interstate 35W-bron nära Minneapolis centrum. Myndigheterna kunde snabbt efter raset natten till torsdagen _ i rusningstid lokal tid på onsdagskvällen _ konstatera att arbetet handlar om att bärga döda snarare än att rädda liv.

Tiotals fordon befann sig på bron då den rasade och dödssiffran väntas sluta på över 30.

Den 160 meter långa bron ledde motorvägen Interstate 35W i en stålbågskonstruktion 20 meter ovanför floden. Dödssiffran blir ändå relativt låg eftersom reparationsarbeten gjorde att bara en av fyra filer i vardera riktningen var öppen när olyckan inträffade.

Arbetena tros inte ha utlöst raset, men amerikanska medier rapporterar att bron var av en äldre typ som kallas "non-redundant structure" (icke överflödig struktur). Det innebär att om en länk i kedjan brister kan hela bygget rasa.

Strax efter det att bron stod klar 1967 infördes hårdare byggregler i USA. Men guvernör Pawlenty sade i intervjuer att det finns tiotusentals liknande broar, klassade som "strukturellt bristfälliga", i landet.

I en nationell genomgång av broar 2005 fick Minneapolisbron betyget "50 på en skala från 1 till 120". Det innebär att man borde överväga att byta ut den. Å andra sidan säger sig Pawlenty förra året ha fått beskedet att ingen större ombyggnad var nödvändig de närmaste tio åren.

En poliskälla gjorde klart att bärgningen av fordon och lik ur vattnet kan ta mycket lång tid.

Tiotals resenärer klarade livet när bron föll, men en del fick svåra skador när deras fordon slog i marken eller vattnet tiotals meter längre ned.

Ett av händelsens mirakel är en skolbuss som kastades av bron, flög genom luften och landade på alla fyra hjul. Blodiga och blåslagna kunde de ombordvarande ta sig ut via bussens bakdörr. Av 50 barn och nio vuxna ombord behövde bara en, en vuxen, stanna kvar på sjukhus över natten.

President George|W Bush skickade transportminister Mary Peters till olycksplatsen. Hon utlovade till att börja med fem miljoner dollar till att städa upp och möjliggöra trafik i området, en viktig del av Minneapolis trafiksystem, igen.

Bush sade också att den federala regeringen måste "säkerställa att denna livlina av aktivitet, denna bro, återuppbyggs så fort som möjligt".

TT

Mer läsning

Annons