Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsbrand i Vika

Annons

Branden inträffade strax efter klockan ett på natten. Klockan 01.20 larmade grannar Räddningstjänsten.
– Och samma granne reste också en stege mot ett av fönstren i övervåningen, där fastighetsägaren och en av hans döttrar fanns instängda av branden, säger Pettersson. En mycket rådig insats, som kan ha räddat de bådas liv.
De båda räddade hade fått lättare blessyrer.
– Men de var också svårt chockade, säger Pettersson. Så när ambulans anlände, transporterades de till Falu Lasarett.
Först på platsen var en polispatrull.
– Räddningstjänsten anlände 15-20 minuter efter larmet, berättar Pettersson. Vika ligger normalt cirka 20 minuters utryckningsväg från närmaste brandstation.
När räddningstjänsten anlände var det för sent att rädda liv. Trappan till övervåningen hade redan, enligt uppgifter, rasat.
– Hela övervåningen var övertänd, säger Pettersson. Och det tog heller inte lång stund innan golvbjälklaget till övervåningen gav vika. Vi hade ingen möjlighet att ta oss in på övervåningen.
Efterhand anlände enheter från fyra av Räddningstjänstens stationer - Falun, Borlänge, Grycksbo och Svärdsjö. Men inriktningen av släckningsarbetet blev att försöka hålla elden nere, så den inte skulle sprida sig till den omkringliggande bebyggelsen.
Huset som nu eldhärjades har en gång i tiden varit Konsumbutiken i Vika. Efter konsums nedläggning blev det sedan under ett antal år ICA-butik. Under de senaste åren har butikslokalen, enligt grannarna, inte varit använd. Däremot har bostadslägenheten på övervåningen varit bebodd.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons