Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsbo tömt på 800 000 - nu stäms kommunen

Annons

Älvdalens kommun har stämts av ett dödsbo i Älvdalen med krav på 700 000 kronor sedan dödsboet tömts på pengar. Omkring 800000 kronor har försvunnit.

Av stämningen framgår att en god man till en person, som senare avled, misstänks för vårdslöshet.

Enligt Johan Matz, dödsboets boutredningsman, är Älvdalens kommun ansvarig för att den dåvarande överförmyndaren inte kontrollerat den gode mannens försumlighet. Redan i slutet av förra året ställdes ett skadeståndsanspråk mot kommunen för att säkerställa möjligheten att driva ärendet som ett civilmål.

Eftersom ingen förlikning uppnåddes före den 1 april lämnade Johan Matz i dagarna in stämningsansökan innan ärendet riskerade att preskriberas.

Bakgrunden till ärendet är att en person, efter sin äkta hälfts bortgång, flyttade från sitt enkla hus på 60 kvadratmeter till ett äldreboende och senare till ett sjukhem.

Trots att den gode mannen visste att hans klient inte skulle kunna flytta hem igen, inledde den gode mannen en stor renovering av bostaden på eget bevåg.

Under åren 2000 till 2003 reparerades huset för 838 302 kronor. Den person, som den gode mannens bevakade ekonomin för, hade innan reparationen satte igång 659 061 kronor i bankmedel från bland annat arv och likvid från försäljning av en annan fastighet.

När pengarna i banken inte räckte, togs ett banklån på 200000 kronor i klientens namn för att finansiera reparationerna.

Den dyrt upprustade bostaden värderades av en mäklare till 450000 kronor, bara hälften av vad renoveringen kostade.

Bostaden såldes senare för 450000 kronor.

Förutom nämnda stämningsansökan, utreder även polisen ärendet i ett brottsmål. Polisutredningen beräknas bli färdig först till sommaren.

Älvdalens kommunchef Bengt Welin bekräftar att den förre överförmyndaren har två kommunala politiska uppdrag.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons