Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödliga våldet kvar på lägre nivå

Annons

Antalet offer för dödligt våld i Sverige ligger kvar på en mycket lägre nivå än på 90-talet.

Framför allt dödas färre barn och män.

Totalt dödades 91 personer under 2006.

Under de sju första åren av 2000-talet dödades i genomsnitt 10 personer färre per år än under decenniet innan. Jämför man med 80-talet är minskningen ännu större; 17 offer årligen.

Det visar färsk statistik som tagits fram av kriminologen Mikael Rying vid Brottsförebyggande rådet (Brå). Dödligt våld omfattar brottskategorierna mord, dråp, misshandel/ vållande till annans död samt barnadråp.

Att förklara variationerna när det gäller hur många som dödas av andra är alltid svårt. Det är ett så individuellt brott att det knappast går att peka på några säkra förklaringar, anser Rying.

Tidigare har det alltid sagts att mellan 100 och 110 personer per år faller offer för dödligt våld. Men under 2000-talet har antalet alltså legat en bit därunder. Snittet för 2000|-|2006 hittills ligger på 92 offer per år.

Den lägsta siffran hittills under detta decennium var 2005 då 81 personer dödades. Den högsta var året innan, 2004, då 109 personer togs av daga. Den höga siffran förklarades av att det begicks inte mindre än sju dubbelmord.

Framför allt är det färre barn som dödas nu. Den kategorin har tidigare legat på mellan tio och elva offer per år, men är nu nere på sex offer årligen; en minskning med cirka 40 procent.

Den största enskilda offergruppen är männen. Men även den gruppen har minskat från drygt 70 första halvan av 90-talet till cirka 60 motsvarande period innevarande decennium. Antalet kvinnor bland offren har legat tämligen konstant under samma period, från 37 kvinnor till 35.

En fördjupad analys som kan förklara siffrorna kommer att göras under hösten.

TT

Mer läsning

Annons