Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödlig månad i Irak för USA

Annons

En av USA-kongressens mäktigaste demokrater, John Murtha, antyder att president Bush riskerar att ställas inför riksrätt. Anledningen är kriget i Irak.

Fem amerikanska soldater har dödats i Bagdad under de två senaste dagarna, uppgav militären på måndagen. Det betyder att fler än 100 amerikanska soldater dödats under april, en av de månader som krävt flest amerikanska liv i Irak sedan den USA-ledda invasionen av landet 2003.

I söndags begicks också ett attentat mot oljeförsörjningen. Milismän satte eld på 15 tankbilar och kidnappade chaufförerna, som körde bränsle från ett raffinaderi norr om Bagdad. Överfallet skedde nära Samarra, tio mil norr om Bagdad.

George|W Bush vill trots starkt motstånd på hemmaplan behålla och utöka de amerikanska styrkorna. Han har aviserat sin avsikt att lägga in veto mot en lag som tvingar honom att ta hem soldaterna i mars nästa år

John Murtha är ordförande i representanthusets försvarsutskott, som håller i portmonnän när det gäller USA:s militär. Han kommenterade läget i tv-kanalen CBS program Face the nation i söndags.

Han fick frågan om kongressledamöter från Demokratiska partiet _ som nu kontrollerar det amerikanska parlamentet _ allvarligt överväger riksrätt. Han svarade undvikande:

Bushs kritiker hävdar att presidenten manipulerade underrättelseuppgifter för att kunna påstå att det fanns bevis för att Irak gömde massförstörelsevapen. På det sättet fick han ett motiv för att invadera Irak.

Inga sådana vapen har hittats i Irak av vare sig amerikanska eller andra experter.

TT

Mer läsning

Annons