Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödlig bomb i känsligt turkiskt läge

Annons

En kraftig bomb utanför ett välbesökt köpcenter i Ankara krävde minst sex dödsoffer och skadade 80 personer på tisdagskvällen, enligt turkiska myndigheter.

Explosionen skedde i stadsdelen Ulus, känd för sina sevärdheter och populär bland turister. Bombdåd är inte ovanliga i Turkiet, men desto mer sällsynta i den välbevakade huvudstaden. Dådet anses vara det värsta på åtminstone tio år som äger rum i närheten av landets maktcentra _ som härbärgerar den inflytelserika armén, presidenten och regeringen.

Delar av entrén till en galleria kollapsade av tryckvågorna, butiksfönster blåstes ut och poliser fick stänga av området så att räddningspersonal kunde bära ut blodiga skadade till ambulanserna.

Bland de första döda var fyra turkar och en pakistanier, enligt Erdogan. Ytterligare en person dog senare på sjukhus.

Läget i Turkiet är extra känsligt nu i och med att det hålls parlamentsval i juli. Analytiker sade att explosionen säkerligen kommer att öka spänningarna inför valet, som blir en frostig kamp mellan det ledande milt islamistiska partiet AKP och kurdiska partier som anklagar Erdogans regering för att åsidosätta de kurdiska kandidaterna.

Ingen grupp tog omedelbart på sig ansvaret för explosionen men poliskällor pekar ut den förbjudna kurdiska gerillarörelsen PKK som huvudmisstänkt för dådet. Turkiets militärledare sade att han fruktade att liknande attacker kan utföras i andra stora städer.

PKK avbröt en ensidig vapenvila den 18 maj, och har sagt att rörelsen ska hämnas explosioner som nyligen ägt rum i det kurddominerade Arbil i norra Irak. Enligt tv-bolaget NTV plockade polisen snabbt in sju misstänkta för förhör.

TT

Mer läsning

Annons