Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödförklarad i 19 dygn

Annons

Carina Karlsson i Idkerberget blev 42 år innan en felaktig knapptryckning hos folkbokföringen tog död på henne i alla myndighetsrullor.

Det var en omskakande upplevelse som gjort att hon tappat förtroendet för myndigheter.

Den 30 januari i år fick hon det trista beskedet:

- Det var tur att de ringde från skattemyndigheten den dagen och berättade vad de gjort för när jag kom hem på eftermiddagen så hade det första brevet kommit, säger Carina.

Brevet rörde försäkringen.

- Eftersom jag avlidit så undrade de vem som skulle stå som förmånstagare.

Trots att Carina förvarnats så var brevet en kalldusch. Hon kände sig kränkt, och hennes man och två barn mådde också dåligt.

Kränkningen har upprepats gång på gång det senaste halvåret, i brev från försäkringsbolag och kontakter med myndigheter.

- Jag fick brev till mitt dödsbo och min man fick också brev. Jag var tvungen att ringa överallt och säga "det där stämmer inte, jag lever". Sedan fick man dra det två gånger för ingen förstår vad man säger, berättar hon.

Nu har Carina fått 30 500 kronor i ersättning från staten. Justitiekanslern skriver att det "varit fråga om ett allvarligt fel" och att "den felaktiga registreringen avsett ett mycket integritetskänsligt område".

Skattemyndighetens folkbokföringsenhet hade inte upptäckt misstaget. Det hade i stället försäkringskassan gjort, och kontaktat skattemyndigheten. En man med samma personnummer som Carina, minus de två sista siffrorna, hade avlidit. När han skulle avregistreras skedde misstaget.

Dödförklaringen gjorde att en redan svår tid i familjen Karlssons liv blev ännu tuffare att ta sig igenom.

- Det har varit jobbigt för oss alla. Min pappa avled och man var lite nere i alla fall. När man börjat andas igen efter hans bortgång så dyker man ner i det mörka igen. Det var väldigt jobbigt med alla brev och att sitta i telefon och förklara sig, säger Carina.

Problem har hon fortfarande, trots att ett halvår gått efter dödförklaringen.

- Man blir både arg och besviken. Man är helt utlämnad till skattemyndigheten. Den vet ju allt om en och om de gör ett sådant här slarvfel, var ska man då känna sig säker? säger hon.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons