Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döden bakom ratten

Annons

486 rattfyllerister. Så många stoppade polisen i Dalarna under förra året. Men siffran, som i stort sett är den samma jämfört med tidigare år, kan inte användas som mätstock. Det verkliga antalet personer som kör bil med alkohol i kroppen på länets vägar, befaras vara det mångdubbla.

- Ja, statistiken säger egentligen ingenting annat än att polisens insatser har varit i stort sett de samma under åren, förklarar kommissarie Bo Persson.

Med andra ord: Fler kontroller ger fler rattfyllerister till statistiken.

Bara under förra året inträffade 518 trafikolyckor i Dalarna med dödlig utgång eller allvarlig personskada. I tio procent av fallen, vid drygt 50 olyckor, var en rattfyllerist inblandad.

Medan antalet rattfyllerister är i stort sett det samma från år till år, kan polisen se en dramatisk ökning på annat håll. Det handlar om drograttfylleristerna, som under de tre senaste åren på vissa håll i länet nästan fördubblats. I kombination med att köra drogpåverkad saknar i regel föraren körkort och är beväpnad med kniv.

- I dag är det mer en regel än undantag att det ser ut så när vi stoppar en bil som framförs av en kriminell person, säger Bo Persson.

Vad gäller rattfylleristerna så är bilden något annorlunda. Där hittar polisen oftast den "vanliga" medborgaren med alkoholproblem bakom ratten. Man vet också att sannolikheten inte är stor att det är första gången personen i fråga kör full.

-Nej, att vi tar varje rattfyllerist den allra första gången han eller hon kör berusad tror jag inte på. Sådan tur har vi inte...

Tidigare tog man reda på förarens promillehalt via ett blodprov. Den metoden används fortfarande, men det är vanligare att föraren får genomgå ett "blåstest". Då mäts alkoholkoncentrationen i milligram per liter utandningsluft. Och om det visar att föraren är berusad? Ja, då riskerar personen i fråga att dömas till fängelse.

Straffet för rattfylleri är böter eller högst sex månaders fängelse. Betraktas brottet som grovt kan personen dömas till högst två års fängelse. Det är också möjligt att bli dömd för grovt rattfylleri, trots att föraren haft en promillehalt under den gränsen. Det om fordonet bedöms ha framförts på ett sätt, som inneburit fara för annan.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons