Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döda måsar i Kasttjärn

Annons

Biologen Gunnar Westman upptäckte fågelungarna i onsdags och anmälde upptäckten till hälsoskyddsnämnden. Han tror dock inte att fåglarna dött av förgiftning, eller att det handlar om illvilligt spel, som att fåglarna blivit skjutna, utan gissar att det är naturligt spill.

- Det här är ju ingen katastrof, inte på något sätt, hävdar Gunnar Westman nyktert.

Enligt hans beräkningar har 600 skrattmåsungar fötts upp i kolonin i vår. Att åtta fåglar hittats döda - och kanske lika många kroppar till finns men inte hittats - är varken en stor eller förvånande siffra, tycker han.

- Naturligt spill, jag kan inte tolka det på något annat sätt. Ska man analysera dödsorsaken måste man ta bakterieprover på fåg-larna, säger Gunnar Westman.

Det är dock något som inte kommer att göras, meddelar Göran Eriksson på miljö- och byggkontoret.

- Nej, har du en massa ungar så blir det ett visst svinn. Det är en tuff bransch att vara fågelunge. Det figurerar konkurrens, de har salmonella, de har smitta, det är en utslagning av de svaga. Och det är inget konstigt alls.

- Självklart måste de försvinna, annars skulle vi ha massor av fåglar. Så långt är allt naturligt.

- Nu har vi ju sett 6-10 stycken döda, det kanske är 100, vad vet jag. Det är säkert ett ganska väsentligt svinn, men det hör till bilden. Jag ser inget konstigt med det. Jag har ingen anledning att misstänka förgiftning eller något sådant.

Att det är en koncentration av döda fåglar just vid strandkanten gissar Göran Eriksson beror på att det är där de syns.

Fågelskådaren och biologiläraren Bertil Rahm instämmer och menar att de fåglar som häckar tillsammans i en koloni hittas oftare än exempelvis talgoxen, vars döda ungar sprids ut och hamnar lite varstans.

- Det är också väldigt stor dödlighet på unga fåglar. 50-75 procent av ungarna dör under första året, påpekar Bertil Rahm.

Göran Eriksson säger att han pratat med renhållningen, som ska plocka bort de döda fåglarna från Kasttjärn. Han poängterar dock att allmänheten bör ha respekt för det faktum att fåglar ofta bär på smitta.

- Man bör vara lite försiktig. Ta en plastpåse på handen om man ska ta på dem och tvätta händerna när man har varit och matat fåglarna.

MICHAELA BERG

Mer läsning

Annons