Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Docent: Falun-Borlänge bör gå samman

Annons

Det var heta demografiska och andra aktuella samhällsfrågor som Erik Westholm från Falun analyserade i sin föreläsning efter Humanistiska föreningens årsmöte på Dalarnas museum i onsdags.

Westholm är docent i kulturgeografi och knuten till Institutet för framtidsstudier i Stockholm.

Är det då möjligt att forska om framtiden?

Naturligtvis kan ingen förutsäga vetenskapliga sanningar. Ingen vet, hur en mobiltelefon ser ut år 2025. Men forskarna kan ändå med olika metoder göra en rad prognoser. En viktig metod är att gå bakåt i historien och på så sätt lära om framtiden.

Man arbetar vidare med simuleringar, studerar infrastrukturer, teknik och mycket annat. Men all teknik är beroende av den kunskap som man kan läsa in i den.

Framtiden har alltid varit närvarande i samtiden. Men under senaste halvseklet har allt förändrats så snabbt. Under 1970-talet sökte politiker och andra i ledande ställning hjälpmedel för demokratisk styrning. Men redan under 1980-talet började samhället bli oerhört komplext med många trender. Tilltagande globalisering och internationellt beroende tvingade prognosmakarna att ha "fingrarna i luften" för att kunna anpassa sig i tiden.

Dagens framtidsforskare lägger stor vikt vid åldersstrukturer, som man vet mycket om fram till år 2035. Har vi många barn och många gamla i samhället, belastas ekonomin. Frågan är hur den politiska utvecklingen blir om halva befolkningen består av pensionärer? Tillväxteffekterna är beroende av produktion av människor mellan 35 och 64 år. Kraven på jobbet hårdnar. Kafferasterna blir kortare. Den offentliga sektorn är ett dilemma.

Forskarna ser en relativ tillväxt om 20 år. Sedan går det ner. Ska vi klara åldringsvård och andra problem inom den offentliga sektorn och nå ökad tillväxt, måste vi göra något nu.

Öppna gränserna för fler invandrare, lyder parollen. Kanske 200 000 per år fram till år 2050. Siffran ligger naturligtvis i luften. Samhällen förändras även på annat sätt.

Dyster är landstingsförbundets prognos, att Dalarna fram till år 2030 förlorar 23 procent av befolkningen. Westholm ser ändå en viss tröst i bedrövelsen. Om 30 år lever 77 procent kvar i landskapet. Kommunikationer och datorteknik minskar avstånd till storstadsregionerna. Han tillhör själv pendlarna. Bor i Falun men arbetar i Stockholm.

SETH KARLSSON

Mer läsning

Annons