Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DO stämmer läkare för diskriminering

Annons

En läkare i Stockholm har skrivit kränkande utlåtanden om en grekisk kvinna och en turkisk man. Det hävdar Diskrimineringsombudsmannen (DO) och stämmer därför mannen.

Det blir DO:s första process om diskriminering inom sjukvården och kraven är att både mannen och kvinnan ska få 80|000 kronor var i skadestånd och att läkarmottagningen betalar rättegångskostnaderna.

Läkaren, som är psykiatriker, har i båda fallen tagit emot patienterna efter remiss från Försäkringskassan. För den drygt 40-årige turken ledde utlåtandet till att denne inte fick någon sjukersättning.

Läkaren har bland annat skrivit att hos "invandrargrupper från Medelhavet, där en make/maka har sjukpension, så ökar sannolikheten att även den andra parten kommer att 'insjukna' i någon sjukpensionsgrundande åkomma. Detta gäller i synnerhet greker och turkar".

Mannen var sjukskriven för utmattningsdepression, men psykiatriläkaren skrev i sitt utlåtande att han inte kunde finna något som stödde den diagnosen.

Den grekiska kvinnan blev också hon remitterad till specialisten av Försäkringskassan på grund av en långtidssjukskrivning. Om henne skrev läkaren bland annat att hon hade en "mager psykiatrisk problematik" och att det enda som gällde för henne var "en enkelbiljett till Grekland".

Han noterar också att personer från ett visst område i Grekland "var legendariska redan på 70-talet för sin karghet, dåliga anpassning i Sverige och sin benägenhet att sjukkassa sig".

Läkaren kritiserades förra året av Socialstyrelsen för sina formuleringar om den turkiske mannen. Myndigheten fann att de innehöll svepande generaliseringar, som inte hör hemma i ett intyg där arbetsförmågan ska bedömas. Socialstyrelsen valde att stanna vid förmaningar, men skrev också att man kan komma att följa upp beslutet.

TT

Mer läsning

Annons