Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurspalten: Svikna hundägare

Annons

Aldrig hade jag väl kunnat ana att så många nyblivna hundägare känner sig svikna av sina uppfödare. Och det gäller inte bara snabbt köpta valpar på annons, utan även valpar från omsorgsfullt valda kennlar med mångåriga meriter.

Samtalen har duggat tätt efter förra djurspalten, och de flesta köpare upplever att de är helt rättslösa gentemot uppfödarna. De känner sig överkörda och tycker inte att det finns något att stödja sig på när det gäller hundaffärer.

Så behöver det inte vara om valpen köpts från en organiserad uppfödare med registrerat kennelnamn. Alltså en medlem i Svenska Kennelklubben med krav och regler att följa.

Då ses valpköpet som köp av vara och omfattas av konsumentköplagen.

Som köpare kan du då vända dig till den kommunala konsumentvägledningen, för att få hjälp att lösa tvisten med uppfödaren eller att göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Det kostar ingenting att få en tvist prövad i Allmänna reklamationsnämnden. De flesta uppfödare brukar också följa nämndens beslut för att slippa hamna på svarta listan.

Den publiceras i Konsumentverkets tidning Råd och Rön och namnger företag som du ska akta dig för. På den nu aktuella listan finns en kennel och två katterier bland de 123 svartlistade företagen.

Den här möjligheten att få hjälp har inte de som köpt valpar av anonyma ofta mindre nogräknade uppfödare. De kör sina egna race utan insyn utifrån och kommer betydligt billigare undan än en seriös uppfödare.

Det här betyder absolut inte att jag har någonting emot blandraser. Tvärt om är det ofta underbara hundar på alla sätt och vis.

Men ska du köpa en blandras ska det vara av någon du känner och har förtroende för. Annars kan det stå dig dyrt om något går snett och du blir besviken.

Det finns i dag runt 12 000 registrerade uppfödare i Svenska Kennelklubben varav 545 i Dalarna. Tre-fyra stycken utesluts varje år för att de inte uppfyller kraven.

Anser du att en registrerad uppfödare inte håller måttet ska du anmäla det till Svenska Kennelklubben. De skickar då dit en kennelkonsulent, som i sin tur kan föra ärendet vidare till disciplinnämnden.

Nämnden kan fria eller fälla. Utesluts uppfödaren ur Svenska Kennelklubben leder det också till registrerings- och tävlingsförbud.

Så även om Svenska Kennelklubben inte kan gå i god för alla sina uppfödare är det i alla fall tryggast för dig som köpare att välja din valp bland dem. Då kan du också få råd från kennelklubbens juridiska avdelning om det är något du undrar över i samband med valpköpet.

Med det önskar jag alla nyblivna hundägare lycka till och hoppas det löser sig på bästa sätt även för er som fått problem.

Fotnot: Svarta listan hittar du på nätet under adress: www.arn.se

Där hittar du också anmälningsblanketter och information.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons