Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurspalten: Skärpt lag ger myror i huvudet

Annons

Den skärpta djurskyddslagen och de nya tillståndskraven tycks sätta myror i huvudet på folk. Framför allt är det kattägare som hör av sig med frågor, då det aldrig krävts något tillstånd för att ha katter förut.

Men nu är det så att lösspringande katter på många håll börjar bli ett allt större problem. Ofta beroende på att människor drar på sig för många katter, som de i sin tur låter få ungar på löpande band.

Det är också anledningen till att alla ägare till fler än nio katter måste söka tillstånd för sin djurhållning. Tillstånd krävs också för den som har färre djur men föder upp fler än två kullar per år.

Och det här gäller alla! Oavsett om det handlar om raskatter i avel, huskatter eller stallkatter som får sina ungar på höskullen.

Tillstånd krävs också för att sälja fler än två katter som någon annan fött upp och för att förvara och utfodra mer än tre katter.

Hundägarna är inte lika förvirrade, då det redan nu krävs tillstånd för kennelverksamhet. Från årskiftet krävs, som för katt, tillstånd för den som har fler än nio hundar.

Tillstånd krävs också för den som föder upp och säljer fler än två kullar per år eller säljer fler än två hundar från någon annan. Dessutom för förvaring och utfordring av fler än tre hundar.

Prövning av ansökan om tillstånd utförs av miljökontoret, och priset kan variera något mellan olika kommuner.

I Falu kommun har priset fastställts tilll 1 200 kronor, och därtill kommer avgift för tillsyn minst vart tredje år. Kostnaden för denna ligger i Falun på mellan 600 och 1 200 kronor.

Jag hoppas att jag med det här har hjälpt till att räta ut en del frågetecken när det gäller tillstånd för hund och katt. Förhoppningvis leder tillståndstvånget också till att fler kattägare förmås kastrera sina djur, så att oönskade kattungar slipper komma till världen och gå en oviss framtid till mötes.

Det är hög tid att alla kattägare tar sitt ansvar och slutar upp med att låta kattungar födas för att skänkas bort eller annars dödas. Det tillhör forntiden och är inte rätt mot vare sig kattmamman eller de små liven.

Fotnot: Tillstånd kan sökas under innevarande år och ska hinna prövas innan förändringarna träder i kraft vid årskiftet.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons