Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurspalten: Hästpasset gäller i alla EU-länder

Annons

I förra djurspalten skrev jag om de nya passen för sällskapsdjuren hund, katt och iller. Efter det har jag fått många frågor om hästpassen, som alla svenska hästar ska vara försedda med sedan första mars år 2002.

Vad är ett hästpass, vem utfärdar det, vad kostar det och hur länge gäller det? Det är några av de är frågor hästägarna undrar över och efterlyser mer information om.

Hästpasset är en identitetshandling, som ska följa hästen genom livet. Det ska innehålla ägarens namn, hästens identitetsnummer, härstamning och ras.

Passet ska också informera om vaccinationer, laboratorieundersökningar och behandlingar av långsiktig betydelse. Därtill ska även finnas ett konturdiagram med beskrivning av hästens färg, tecken och virvlar.

Det nya hästpasset är resultatet av EU-kommissionens beslut, och gäller för hästar i samtliga EU-länder. Bakgrunden till beslutet är såväl livsmedelssäkerheten som att alla hästar ska ha en officiell identitet.

Under en övergångstid krävs nu hästpass i första hand vid tävling, ägarbyte, utförsel, export och slakt. Från utgången av 2005 ska dock samtliga svenska hästar ha pass, och det är ägarens skyldighet att se till att hästen förses med sådant.

Hästpassen utfärdas av de register- och stambokförande föreningar som är godkända av Jordbruksverket. Den som är osäker på hästens ras kan vända sig till Svenska Hästavelsförbundet för att få hjälp. Vid frågor om travhästar kontaktas Svenska travsportens centralförbund och engelska fullblod Svenska galoppförbundet.

Flera rasföreningar har kö och det kan ta tid att få sitt pass. Övergångsbestämmelser gäller därför till och med utgången av år 2005.

Den hästägare som då struntat i att skaffa pass åt sin häst riskerar vitesföreläggande från Jordbruksverket.

Priset på hästpass varierar beroende på vilken registreringsavgift föreningen valt att ta ut. Det samma gäller handläggningstiden, som har att göra med tillgång på personal som kan utfärda passet.

Rent allmänt kan sägas att ett svenskt hästpass i dag kostar mellan 200- och 1 000 kronor för en renrasig häst med verifierad härstamning. Priset för ett pass för en häst av okänd härstamning och utan verifierad ras är högst 400 kronor.

Hästpasset är gemensamt inom EU och ersätter det gamla registeringsbeviset. Dock med den väsentliga skilllnaden att det gäller alla hästar.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons