Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurskyddet åter till Jönköping

Annons

Efter bara tre år läggs Djurskyddsmyndigheten i Skara ner. Arbetet med att främja djurens bästa blir nu åter en angelägenhet för Jordbruksverket i Jönköping.

In i det sista jobbar tjänstemännen i Skara vidare. Handläggarna vill inte släppa ifrån sig sina ärenden, uppger Sveriges Radio Skaraborg inför fredagen, då alla handlingar och arkiv ska över till Jönköping.

Djurskyddsmyndigheten gjorde sig inte känd för att backa och hann skapa en och annan rubrik i sin kamp för djur i människans tjänst.

Vem minns inte striden för frigående kor på Revingefältet. Djuren hade i tjugo år gått ute året runt men den nya myndigheten fick upp ögonen för det och krävde ligghallar. Kampen slutade i kammarrätten som gav lantbrukaren rätt att fortsätta som tidigare.

Djurskyddsmyndigheten värnade också djurens rätt till socialt liv. Varken får eller hästar skulle leva ensamma utan ha artfränder att umgås med. Och hönsen fick rätt till ett värdigare liv med pinne och strö i burarna.

Landets sportfiskare ställdes inför hotet att fällas för djurplågeri när de agnade krok med levande fisk. Inte heller cirkusdjuren undandrog sig myndigheten omsorger. Sjölejon skulle bort och elefanter ha plats att röra sig.

Uppmärksammade ärenden har varit till exempel när myndigheten meddelade att humrar har rätt till eget akvarium. Inga gummisnoddar kring klorna, ingen förvaring av levande hummer i upplysta kyldiskar.

Andra vattenlevande djur som fick stöd var Skansens krokodiler som ansågs för trångbodda. Även det ärendet slutade i kammarrätten med att krokodilerna fick bo kvar.

Av budgeten på 90 miljoner gick 30 miljoner till forskning kring exempelvis alternativ till djurförsök. Enligt kritikerna går djurskyddet nu en osäker framtid till mötes.

TT

Mer läsning

Annons