Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurskydd dyrt för polisen

Annons

Ett djurskyddsärende i fjol kostade till exempel polisen 900 000 kronor för omhändertagandet. Djuren ifråga var värda 160 000 kronor.

Dalabönderna vill nu se en skärpning av både djurskyddslagen och dess tillämpning, samtidigt som de trycker hårt på det förebyggande arbetet som LRF själv aktivt jobbar med.

Motionen kring djurskyddslagen, som kom från Söderbärke, hänger intimt samman med den förebyggande hälsovården för bönder, tyckte Birgitt Broström, Grytnäs. Detta eftersom det bakom djur som far illa oftast finns djurhållare som inte mår bra. Böndernas företagshälsovård är i dag i stort sett obefintlig och dalabönderna kräver nu att deras organisation på riksplanet tar tag i frågan.

Det måste LRF:s styrelse också göra i fråga om vettiga bredbandsuppkopplingar på landsbygden, krävdes en motion från By.

Fjolårets Dala-Järna-motion om att kemiska bekämpningsmedel helt ska bort från svenskt jordbruk kom igen i år. Anders Munters var ingalunda nöjd med det svar han fick vid fjolårets riksstämma dit dalabönderna skickade den. Nu bestämde dalabönderna att de också ville se ett förslag till tidsplan för en avveckling av kemikalierna.

Drivmedel ur förnyelsebara råvaror, alltså från skog och åker, är ett annat krav från Dala-Järna. Från Mora kom kravet på billigare kostnader för lantmäteriförrättningar liksom skyddsjakt på kronhjort.

Förbundsstyrelsens vice ordförande Christer Segerstéen gästade stämman och konstaterade att regeringens förslag till ny skogspolitik som skulle ha kommit i dagarna skjutits fram till hösten.

Mindre nöjd är Christer Segerstéen med sittande jordbruksminister, riskdag och regering i stort. De kan för lite om jordbruk, varför besluten så ofta bli uppåt väggarna, menade han.

Länets bondehövding Ulric Isacson konstaterade att EU:s förslag till ändringar i jordbrukspolitiken kommer att slå ut mjölk- och köttproduktion i områden som Dalarna om det antas oförändrat. Denna produktion är samtidigt grunden för servicen på landsbygden.

- En skofabrik är lätt att lägga ned, men hur lägger man ned ett landskap, undrade han tillspetsat.

- Vår regering måste våga slåss för vårt svenska jordbruk precis som våra finska grannar gör för sitt lantbruk, manar dalabönderna därför i ett uttalande.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons