Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurpalten: Rädslan för okopplade hundar

Annons

Vad ska jag göra när en lösspringande hund plötsligt kommer efter mig i skidspåret, och vilka regler gäller egentligen för hundar ute i naturen? Det undrar signaturen "Hundrädd" och många fler som mår dåligt och snart inte vågar sig ut i naturen.

Det bästa du kan göra är att stanna, stå alldeles stilla och försöka ignorera hunden fullständigt. Då tappar den snart intresset för dig och börjar söka efter något annat spännande som rör sig.

Nu är jag väl medveten om att det är lättare sagt än gjort för den som är rädd. Därför är det naturligtvis upp till varje ansvarsfull ägare att bara släppa hundar som håller sig inom synhåll och kommer på kommando.

Ändå är det faktiskt så att de flesta hundar är snälla och absolut inte vill dig något illa. De kan bara inte stå emot frestelsen att "busa" lite med dig när du dyker upp i skidspåret.

En vänlig ursäkt från ägaren och omedelbar uppkoppling är en självklarhet sådana gånger. Nöj dig inte med ett nonchalant hojtande om att hunden är så snäll, så snäll! Det är bara trams i det här sammanhanget!

Allemansrätten ger oss alla, och då även hundarna, rätt att vistas ute i naturen. Men kraven på hundägarna är stora och reglerna stränga.

Fullständig kontroll är vad som gäller för att skydda djurlivet. Men också för att hundrädda människor inte ska behöva överraskas och bli ställda ute i skidspår och motionsslingor.

Bra att veta är också att under tiden 1 mars - 20 augusti är det förbjudet att släppa några som helst hundar lösa ute i marker där det finns vilt. Syftet är att skydda viltet under den mest känsliga tiden, då djuren har sina ungar och naturen sjuder av liv.

Men även under annan tid på året måste hunden hållas under sådan tillsyn att den hindras från att förfölja vilt och ofreda tamboskap. En lös hund som visar sådana tendenser får kopplas av markägaren. Går inte det riskerar hunden att bli skjuten.

Absolut kopplingstvång råder alltid i skyddade områden som naturreservat och nationalparker. På de flesta håll finns också allmänna lokala föreskrifter som reglerar hundhållningen. Här krävs i allmänhet att hundar ska hållas kopplade i tätorternas centrala delar, samt på badplatser, lekplatser, campingplatser och i parker.

Kolla vad som gäller i din kommun, vilka områden som är skyddade och lägg förbudstiden på minnet. Det hjälper sig att våga säga ifrån om det dyker upp hundägare som bryter mot lagen.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons