Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djuriskt kul i skolan

Annons

- Tonvikten ligger på att eleverna ska lära sig förstå djur, säger veterinär Birgitta Kårleman, inriktningsledare på utbildningen.

Den tanken ligger bakom hela planeringen och innebär bland annat att inga burar håller minimimått utan erbjuder utrymme för djuren att utveckla sitt naturliga beteende. På det teoretiska planet innehåller kursen en väl utbyggd etologidel, där djurens beteende studeras.

Just nu är det byggarbetsplats i den del av Naturbruksgymnasiet som ska härbärgera den nya djurvårdsutbildningen. Några rum är stängda. Där sitter djuren i karantän för att inte föra med sig smittor, löss och loppor in i de nybyggda burarna. Man kan kika in genom fönstret och det ser ut som en ganska skön väntan för ett blandat gäng.

- De flesta djuren är redan tama, eftersom vi köpt dem av privata uppfödare. Alla djur har också namn, så att eleverna ska känna att de är individer och inte artgrupper, förklarar Maria Jonsson som är djurhusföreståndare.

Utbildningens första år koncentreras på det vilda djuret, andra året handlar om skötsel och under det tredje får eleverna lära sig om sjukdomar. De nya hyresgästerna i gymnasieskolan är reptiler, fiskar, fåglar, spindlar och många andra. Katter, hundar, kor och hästar kan man också få lära om, men de håller till på annan plats eller lånas ut av klubbar.

Efter djurvårdsutbildningen kan eleverna arbeta som djurskötare, ha zoo-affär eller hund-

dagis. Efter den variant som kallas NV-djurvård (inriktad på naturvetenskap) får man dessutom behörighet till högskolan och kan fortsätta på veterinär- eller agronomutbildningen. Där är den teoretiska biten tyngre och mer omfattande.

I djungelrummet sitter än så länge bara några ensamma träblad på väggarna, men snart ska det växa en liten varm och fuktig regnskog mitt på golvet, bland grodor, ormar, ödlor och papegojor. I ett varmare och torrare rum ska eleverna själva bygga terrarier till spindlar och skorpioner.

- De lär sig otroligt mycket på att var med och hjälpa till med allt från början, säger Birgitta Kårleman.

Förutom Birgitta och Maria är tanken att det ska finnas en zoolog som arbetar med utbildningen. Den tjänsten är utannonserad just nu.

Även privatpersoner kommer att kunna besöka de nya Rättviksborna från djurriket.

- Det är bara att ringa och bestämma någon tid med mig. Men det dröjer nog ett tag innan vi kommit igång och alla djur kommit på plats, säger Maria Jonsson och tappar nästan en taggmus som inte vill sitta still.

JOSEFIN OLEVIK

Mer läsning

Annons