Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurisk gudstjänst

Annons

Husdjuren är familjemedlemmar och de fyller en viktig funktion i människors liv, anser Jan Marbenius, kyrkoherde i Ore församling.

- Djuren betyder mycket för många människor. De ger oreserverad tillit, de är aldrig långsinta och ger läkedom till människan.

- Husdjuren är personliga och alla som har djur vet att de är individuella varelser och olika personligheter.

Församlingen samlas på söndag utanför prästgården och där håller Jan gudstjänst vid Oresjön. Det blir ett djurtema även under gudstjänsten, men naturligtvis är människan i centrum. Det handlar om att djuren ska få vara med som en del av skapelsen.

Att flytta gudstjänsten utanför kyrkorummet är vanligt i församlingen. Gudstjänster i bystugor, fäbodar, friluftsgudstjänster och isgudstjänsten är vanliga.

- Kyrkan är hela församlingen och människorna är församlingen, säger Jan Marbenius som vill ha en naturlig kyrka och gudstjänsten kan lika gärna hållas i människors olika miljöer.

Djuren tillhör människans vardagsliv och är en del av familjen. Även Jan och hans fru Anna-Karin har flera husdjur, new foundlandhunden Bella, affenpinschersystrarna Gina och Gibby. Bondkatten Elin ingår också i familjen.

- Om man känner sig deppad eller ledsen ger djuren oss omsorg. Över huvud taget ger djur väldigt mycket. Människor mår bra av husdjur. Det är en positiv upplevelse att ha djur och något som berör människor mycket.

Att till exempel skiljas från sitt djur, tillfälligt eller för alltid kan vara svårt. Djurens betydelse för människan är betydande och att fira gudstjänst tillsammans utanför prästgården blir säkert en minnesvärd upplevelse, tror Jan.

Distriksveterinär Bertil Jacobsson och hundkurator Maria Sellstöm kommer också att delta. Efter gudstjänsten serveras kaffe, glass och korv. Om hästar eller kor kommer så har Jan även förberett sig för det och skaffat hem hö till kyrkkaffet.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons