Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurhållare får förbud

Annons

Sedan flera år tillbaka har en granne haft synpunkter på djurhållarnas sätt att sköta såväl kor, får som hästar.

I samband med att veterinären Bo Hannersjö på miljöskyddets uppdrag inspekterade fårbesättningarna i kommunen stod det klart att klagomålen var berättigade.

Nämnden beslutade strax före midsommar om en rad åtgärder. Den 18 oktober genomfördes en inspektion för att kontrollera om djurhållarna uppfyllt kraven.

Det konstaterades att en del hade åtgärdats. Men kravet om ett godkänt utrymme för utegångsdjuren hade inte byggts.

Inte heller hade antalet kor minskats till de maximalt fem djur som nämnden hade krävt för att dessa skulle få plats i det djurstall som finns hemma på gården.

Vid tidpunkten gick fortfarande sju kor och ungdjur ute på de betesmarker som ligger fyra kilometer från gården. På platsen finns visserligen en ladugård. Men det saknas tillgång till vatten.

Dessutom saknas det vindskydd för utegångsdjuren. Därför konstaterar nämnden att det är "högst olämpligt" att hålla djur på den platsen vintertid.

Nämndens ledamöter valde vid tisdagens sammanträde att dra åt tumskruvarna. Enligt djurskyddslagens 26 paragraf förbjuds djurhållarna att ha sina kor i den utdömda ladugården från och med den 3 december.

Nämnden garderar sitt beslut genom att luta sig mot lagens 39:e paragraf som betyder att beslutet gäller även om djurhållarna lämnar in ett överklagande.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons