Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurförbud efter vanvård

Annons

Magra och hårlösa med fruktansvärd klåda och förkrympta öron hittades djuren i slutet av juni efter en anonym anmälan till miljökontoret. Två getter och en killing omhändertogs och avlivades på platsen av veterinär för att slippa fortsatt lidande.

Obduktionen av kropparna visade att getterna led av undernäring och muskelförtvining, hade kronisk lunginflammation och var angripna av pälsätande löss. Med hjälp av närboende har de återstående djuren klarat sommaren, men de ska vara borta före den första september.

- Jag anser att länsstyrelsens beslut är för milt och att djurförbudet borde ha omfattat alla djur med tanke på djurägarens bakgrund, säger djurskyddsinspektör Anna Sörlin.

Det var hon som tillsammans med veterinär Bo Hannersjö genomförde inspektionen av djuren i slutet av juni. Hon anmälde då att länsstyrelsen borde överväga djurförbud omfattande alla djur. Detta med anledning av att djurägaren redan tidigare är dömd för djurplågeri och har avtjänat samhällstjänst motsvarande en månads fängelse.

De senaste fem åren har djurägaren gång på gång uppvisat brister i djurhållningen som krävt myndigheternas ingripande.

Djurplågeridomen härrör från 1999, då djurägaren hade såväl kor som får och getter. Nödslakten slog då larm efter att ha avlivat en mager ko med förväxta klövar som stod i ett 30 centimeter tjockt lager av gödsel.

Djurägaren upphörde efter det med att ha kor men fortsatte med får och getter. Året därpå omhändertogs 23 vuxna får och 13 lamm efter beslut av länsstyrelsen. Sedan dess har djurägaren bara haft getter, men förbjuds nu att hålla sådana under de närmaste två åren. Däremot ger beslutet fritt fram att återigen skaffa får eller andra djur.

Allting talar också för att så blir fallet, då djurägaren på senare tid gått en hästutbildning vid Kvinnerstaskolan i Örebro.

- Beslutet kan tyckas milt, men totalt djurförbud är väldigt starkt, säger länsveterinär Olle Rydell.

- Så vi prövar så här och kommer naturligtvis att hålla den aktuella personen och eventuella framtida djur under noggrann uppsikt framöver.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons