Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurens Rätt växer

Annons

Som ett extra dragplåster fanns Djurens Rätts tidigare förbundsordförande, Roger Pettersson, på plats. Han är i dag organisationens politiske chef.

Hans närvaro betyder bland annat att medlemmarna på det lokala planet fick veta att nu tar Förbundet Djurens Rätt ett allvarligt kliv in i den brännheta rovdjursfrågan.

Djurens Rätt har även tidigare skymtat i sammanhanget. Nu är det dock aktuellt att tona fram ett tydligare förhållningssätt. Inom kort ska en diskussion inledas mellan förbundet och ett antal riksdagsledamöter.

Roger Pettersson placerar däremot inte förbundet i något av "lägren":

- Det är viktigt att tamdjuren skyddas, och det finns ju stöd i djurskyddslagen för det.

- Samtidigt har vargen som alla andra rovdjur sin självklara rätt att finnas.

Ur Roger Petterssons synvinkel sett har det inte gjorts tillräckligt för att skydda tamdjuren.

-Det är den som dukar fram "smörgåsbordet" som gjort fel. Det kan göras betydligt mer när det gäller rovdjursstängsel och hundar som är specialiserade på att vakta boskap.

-Vidare tror jag att jägarförbundet begår ett misstag när man i debatten utgår ifrån att det finns en majoritet mot rovdjuren. I verkligheten är det inte så.

- Det har gjorts flera undersökningar, bland annat av Umeå universitet, som visar att de flesta står på rovdjurens sida.

-Exempelvis befolkningen i Ludvika framstår som de mest välvilligt inställda till rovdjuren.

Söndagens årsmöte resulterade i att de båda lokala avdelningarna slås samman. Något större intresse för årsmötet var det däremot inte.

Från Ljusnarsberg deltod bara kontaktpersonen Minna Lind och den nya sammanslagna föreningens blivande kassör, Mats Widercrantz. Att intresset var ljumt förvånar inte Minna Lind.

- Det gick i alla fall ut en inbjudan till våra cirka 30 medlemmar.

För Ljusnarsbergsavdelningens vidkommande ser hon enbart fördelar med sammanslagningen.

- Genom att vi blir större blir det också lättare att få igång aktiviteter.

Inom Ludvika-Smedjebacken-avdelningen är uppfattningen densamma. Även om avdelningen är betydligt större (cirka 170 medlemmar före sammanslagningen) välkomnas en utökning av medlemsregistret.

Jenny Nisser är ordförande i Ludvika-Smedjebacken, och hon får förtroendet att behålla greppet om ordförandeklubban.

- Det blir den nya styrelsen som avgör vilka aktiviteter vi ska satsa på. Men jag tror att arrangemangen blir färre, men i gengäld ska de hålla en högre kvalité, säger Nisser.

Vidare kommer lokalavdelningen att fortsätta engagera sig i lokala djurskyddsfrågor.

Närmast väntar "Försöksdjurens Dag" den 24 april. Då kommer man bland annat att söka upp ett antal skolor och föra ut informationen.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons