Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djuren behandlas illa inom EU

Annons

Transportfrågan i EU kan avgöras i år. Det nya förslaget till transportdirektiv presenterades av EU-kommissionen i juli 2003. Förslaget lämnade mycket att önska ur djurens synvinkel eftersom det innebär att djur även fortsättningsvis ska transporteras under mycket långa perioder. Nio timmars resa och därefter tolv timmars vila lyder förslaget och efter viloperioden kan transporten återupptas ytterligare nio timmar och därefter vila, och så vidare.

Vi inom förbundet Djurens rätt, liksom övriga djurrättsorganisationer, kräver en tidsbegränsning på åtta timmar bland annat för att det skulle stoppa många av de långa transporter som pågår i dag. I januari 2003 presenterades den svenska djurtransportutredningen, med Gudrun Lindvall som utredare, och den belyste än en gång de allvarliga brister som finns inom transportsystemet.

Över 22 miljoner lantbruksdjur transporteras varje år inom och ut ur EU och cirka 520 miljoner höns, kalkoner, gäss och andra fåglar, transporteras till andra länder (siffrorna är från år 2000).

För flertalet av dessa djur innebär resorna ett stort lidande, med mat- och vattenbrist, stark värme och trängsel. Tre miljoner lantbruksdjur - grisar, kor, får och hästar - lastas varje år på transporter som pågår 30-90 timmar, bland annat till länder utanför EU, och det strider mot alla lagar om att djur ska ha rätt till ett naturligt beteende och behandlas väl.

EU-kommissionen har påbörjat arbetet med att ta fram förslag till förändringar av det nuvarande transportdirektivet. I år kan frågan avgöras inom EU. Jag vet ännu inte om transportförordningen tagits upp till omröstning i EU-parlamentet i mars. Det beror på om de rapporter och övrigt underlag som ligger till grund för omröstningen varit klara till dess?

Djurens rätt och övriga europeiska djurrättsorganisationer i Europa uppmanar EU:s jordbruksråd att skrota kommissionens senaste förslag kring transporter eftersom det skulle tillåta att den här grymma djurhanteringen får fortsätta. Vi uppmanar också våra medlemmar att skriva till EU-parlamentarikerna och kräva att de röstar för en tidsbegränsning. Det kommer att finnas information om läget för frågan och en presentation av de olika partiernas kandidater på hemsidan.

Inför valet till EU-parlamentet i juni kommer Djurens rätt även att presentera de nya kandidaterna. Ta chansen och påverka EU:s jordbrukspolitik genom att rösta på personer som ställer upp på djurens sida!

Djurens rätt kommer också att i samarbete med andra organisationer driva på jordbruksministern, Ann-Christin Nykvist, att jobba för en åtta timmars gräns inom hela EU samt en möjlighet för Sverige och andra länder att behålla och utveckla strängare nationella regler än transportförordningen. Allmänhet i Sverige, engagera er för att hjälpa djuren inom EU!

Lars Gropman

kontaktombud för Djurens rätt

Mer läsning

Annons