Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurås skola trivsam trots allt

Annons

Nyligen genomfördes en enkät bland sjuorna och åttorna på Djurås skola. Syftet var att mer i detalj sondera hur trivsam skolan egentligen är och vilka faktorer som ligger bakom de störningsmoment som ändå finns. Det visade sig att en absolut majoritet av eleverna trivs ganska bra på skolan.

- Att det är rätt bra på skolan hade vi förstått men vi hade inte räknat med att få ett sådant här positivt resultat, säger Göran Roth, lärare på skolan.

Av de tillfrågade eleverna var det bara tre procent som trivdes dåligt på skolan och ingen som uppgav sig trivas mycket dåligt. Bara åtta procent ansåg sig också trivas sämre i år än under förra läsåret.

Tilläggas bör också att enkäten lämnades till eleverna fullständigt utan förvarning.

Eleverna hade fyra frågor att ta ställning till. Hur de trivdes, hur de trivdes i jämförelse med läsåret innan, om de någon gång känt sig hotade och om de någon gång blivit knuffade eller slagna på ett sätt som skiljer sig från normal trängsel i korridorerna.

På de två sistnämnda spörsmålen fick de som svarat ja också namnge vilka som vållat problemen. Inte otippat visade det sig där att samma namn dök upp flera gånger.

- Det bekräftar väl det vi misstänkte att det är en liten grupp som orsakar majoriteten av problemen, säger Göran Roth.

Och de uppgifter som avvek från huvudlinjen kunde där härföras till två kategorier.

- Det är dels de som uppenbarligen skämtat och dels de fall där vi vet att personliga kontroverser ligger bakom.

I den stora helheten tycks ändå problemen vara marginella. Men en strävan är förstås att få bort även dem. Enkäten är här ett sätt att kartlägga situationen för att se var insatser behöver sättas in.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons