Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurabor jublar över HD:s beslut

Annons

För ett år sedan sattes punkt för en fyraårig markskiftesprocess i Djura och markägarna fick tillträde till sina nya markområden. Men det stod inte på förrän omarronderingen överklagades till fastighetsdomstolen av bröderna Göte och Wimar Tåqvist.

Sex-sju direkt berörda markägare nekades därmed tillträde till sina marker i väntan på domstolens beslut. Beslutet kom, men överklagades, sanktionerades av Svea Hovrätt i oktober, innan det överklagades igen till Högsta Domstolen, HD.

Men i förrgår fastslog HD att det inte finns skäl att ens meddela prövningstillstånd. Omarronderingen har gått rätt till.

- Skönt att det är överståndet. Nu kan alla markägare tillträda sina nya marker, säger lantmäteriförrättare Per-Fredrik Tottie som under dagen igår fick samtal från flera jublande markägare i Djura.

Totalt har 5 300, ofta extremt små markskiften, sammanförts till 700 större. Det genomsnittliga skogsskiftet har växt från 1,6 till 11,7 hektar och medelarealen för en jordbruksfastighet har i princip fördubblats från 11,4 till 22,2 hektar.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons