Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djur i Söderbärke räddade - för tillfället

Annons

Under en längre tidsperiod har djurhållningen vid en Söderbärkebonde varit föremål för miljö- och byggnämndens uppmärksamhet. Djurhållningen har varit undermålig och fyra djur omhändertogs för att nödslaktas i slutet av april.

En av korna obducerades, och nu har resultaten kommit.

- Definitionen på utmärglad är att fettlagret runt hjärtat har minskat till följd av långvarig svält. Så långt hade det inte gått, men det stod klart att de svultit länge, säger Jacobsson.

Bonden hade på sig till den 23 juni att yttra sig hos länsstyrelsen, och därmed överklaga omhändertagandet. Vad gäller polisanmälan för djurplågeri, pågår förundersökningen fortfarande.

- Åtalsfrågan är inte löst, men vi räknar med att vara klara om ungefär en månad, säger polisen i Smedjebacken.

Den 20 juni höll miljö- och byggnadsnämnden möte. Man beslutade då att förlägga Söderbärkebonden med ett antal åtgärdspunkter. Villkoren krävde bland annat att alla djuren ska ha rätt mängd och kvalité på sitt foder, att djuren inomhus ska ha fungerande vattenkoppar, att alla djur ska ha tillsyn dagligen och de som är dräktiga eller nyfödda oftare, att utegångsdjur ska ha tillsyn så ofta att skador och sjukdomar upptäcks i tid, samt att sjuka och skadade djur ska ha vård.

Under slutet av förrförra veckan genomförde miljöinspektör Annika Jacobsson två besök.

Vid det första konstaterades att foderbord och foderhäckar var tomma, och att någon utgödsling inte skett. Dessutom var inte djuren utsläppta på bete.

Hon hade med sig såväl veterinär som polis. Djurhållaren var inte hemma, men eftersom han även har krav på sig från kronofogden borrades låscylindern till bostadshuset hem.

Efter att miljöskyddet varit i kontakt med bonden hävdade han att han skulle få hjälp att sätta upp stängslet.

- Vi var glada när vi på fredagen kunde konstatera att stängslen var uppe och djuren utsläppta, konstaterade Annika Jacobsson.

Då djuren är släppta på sommarbete tog miljö- och byggnadsnämnden beslutet att förelägga bonden med ytterligare krav, oundvikliga ur djurskyddssynpunkt. Bland dessa finns följande.

- Utegående djur ska ha fri tillgång till mat, samt vattnas två gånger dagligen, alternativt ha tillgång till en vattenkopp per var 25:e djur.

- Djuren som normalt står uppstallade i ladugården ska ha en utevistelse i minst två månader.

- Ladugården ska vara rengjord och i skick att ta in djur senast den 15 september.

- Gödselbrunnar ska vara tömda och ha lagringskapacitet för minst 9 månader innan uppstallning av djur sker i ladugården.

Om inte ovanstående krav är uppfyllda den 1 september, kommer ärendet att överlämnas till länsstyrelsen i Dalarnas län, för beslut enligt 31§ djurskyddslagen.

- I så fall kan det bli tal om ytterligare omhändertagande av djur, påpekar Jacobsson.

Jacobsson lovar också att ett antal besök kommer att göras hos bonden under sommaren.

- Om jag fick bestämma skulle inte den här människan ha djur över huvud taget.

Ändå hoppas hon att han tills hösten har genomfört åtgärdslistan.

- Vi vill inte någon illa, utan hoppas helt enkelt att han inser att han antingen inte ska ha djur, eller att han ska ta väl hand om dem.

Hon tror att man kommer att vara ännu tuffare till hösten än vad man hittills varit .

- Jag har svårt att tänka mig att djuren ska behöva utsättas för ännu en vinter som den förra, avslutar hon.

STINA ANDERSSON HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons