Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djos Hans håller kontakten

Annons

Kommunikationssystem är den här mannens verkliga specialitet och i över 30 år har han varit vasaloppets sambandsstrateg.

Den 1 februari fyller Djos Hans 75 år.

Han växte upp i Kråkberg och tog tidigt jobb på Dalasågen i Mora, innan hans intresse för teknik placerade honom i Bofors verkstadsavdelning med anställningsnummer 14 686.

- Lånade man ett verktyg skulle man hänga upp sin bricka med anställningsnumret på, så att övriga visste var verktyget fanns.

Av den anledningen sitter anställningsnumret fortfarande som fastgjutet, berättar jubilaren som blev utbildad verktygsmakare i Bofors och fortsatte sedan till Danmark där han jobbade på en bryggerimaskinsfabrik.

- Efter lumpen åkte jag hem till Mora och jobbade en tid på min fars verkstad - Beus-Mattson - där vi gjorde tillväxtborrar och tänger till SJ:s konduktörer, fortsätter Djos Hans.

Radiointresset hade väckts redan då han var liten gosse och nästa karriärsteg blev just inom det området.

- Jag var resemontör och åkte runt i landet och byggde radiosändare och radiosystem för skogs- och lantbrukets behov.

Senare blev Djos Hans distriktschef hos det som sedermera blev Skogma.

Sven Östlund i Mora, ett annat tekniskt orakel, ansvarade för Vasaloppets kommunikationer. Han fiskade upp Djos Hans i sin stab.

- Jag minns inledningsvis att vi hade en stor mast i Mångsbodarna och vid den stationen satt Sven Östlund. Dit nådde vi inte från Mora. Därför satt Börje Edvall på en fjälltopp i Sälen och via honom gick anropen till och från Mångsbodarna.

Sedan börjar Djos Hans berätta om frekvenser som lånades av Olssons hemslöjd i Nusnäs, av Siljanssågen och av Orsakalk för att bättra på sambandsresurserna.

- 1977 byggde jag masten på Grönklitt och därmed täckte vi in hela vasaloppsspåret.

Djos Hans är den enda som får bo i starthuset i Sälen natten före tävlingen och han sköter nedräkningen åt startern så att det enorma fältet släpps iväg vid rätt tid.

- När sista tävlande passerat Smågan åker jag hem och plockar med mig grejerna efter vägen, säger Djos Hans som vet att då segraren är i mål i Mora är sista tävlande i Mångsbodarna.

- Svansen är alltså sju mil lång.

Till vardags finns Djos Hans i Vasaloppets hus, som hjälpreda till personalen. När han inte bygger kommunikationssystem åt andra arrangörer som vid Solleröloppet, Vasastafetten, skridskotävlingar, Dalhalla och mycket annat.

- Jag har svårt att bara sitta och rulla tummarna, säger han och berättar att han byggt upp en ljudstudio hemma där han sitter och redigerar på kvällarna.

- Vi har även byggt egna målkameror för vasaloppsmålet, berättar Djos Hans innan han förevisar lagret av radioapparater och mobiltelefoner som han ansvarar för och som ska vara i trim om några veckor.

I den mån det finns utrymme för något annat berättar Djos Hans att han har skaffat en egen dator och har en omfattande korrespondens över hela världen.

Därtill gillar han att resa och hans drömmål är att återse ön Lopez som ligger utanför Seattle i ögruppen Jean Juan.

- Jag har varit där en gång tidigare. Min kusin har sommarhus på ön och drömmen är att ytterligare en gång få återvända dit, summerar Djos Hans som håller öppet hus i dag på Café Z i Mora.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons