Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Distansexamen gav jobb

Annons

- Två gånger i veckan har vi träffats på Lärcentrum i Malung och jobbat tillsammans. Ett par gånger per termin har vi varit till Örebro på universitetet. I övrigt har vi läst hemma för oss själva och det kräver mycket disciplin, men det är ju en möjlighet om man vill vara här hemma eller har familjeförhållanden så att man inte kan åka bort och studera, säger de nyutbildade socionomerna.

Deras studier har också gett bra resultat. Socionomerna är eftertraktade på arbetsmarknaden. Alla i gruppen har redan fått jobb i hemtrakten. Tre av dem är anställda vid socialförvaltningen i Malung, en vid Försäkringskassan i Malung, en vid socialförvaltningen i Mora och en vid socialförvaltningen i Vansbro. Flera av dem har fått tillsvidareanställning.

- Det brukar ju vara ganska stor omsättning på socionomer i våra trakter. De som flyttar hit drar vidare efter en tid. Det är nog större förutsättningar för att de här nyutbildade socionomerna blir kvar, eftersom de är knutna till trakten på olika vis, säger Karin Ek-Lissbol som är rektor för vuxenutbildningen i Malungs kommun.

Totalt är det ett 30-tal elever på några olika orter som varit med i den första utbildningsomgången och läst socionomutbildningen, 140 poäng, under 3,5 år.

- Studieresultatet har varit bra. Genomgående har distanseleverna nått minst lika bra resultat som de som går på universitetet, så det är definitivt ingen B-utbildning, säger Karin Ek-Lissbol.

Det är ett 60-tal personer som läser på högskola via Lärcentrum i Malung. Bland annat utbildas sjuksköterskor, förskollärare och lärare på det här sättet. Minst lika många distansstuderar på egen hand under olika högskolor och universitet.

- Utvecklingen på området går rasande fort tack vare den nya tekniken, som gör det möjligt att på sin hemort vara universitets- och högskolestuderande, säger Ek-Lissbol.

Medelåldern på de distans- eleverna i Malung är 35 år.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons