Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Disponentparkens framtid

Annons

Disponentparken kommer att tyna bort. Familjen Frejd, Agneta och Bengt, som hyrt disponentbostaden ett tiotal år är uppsagda för avflyttning vid halvårsskiftet.

Huvudbyggnaden ska användas till någon form av rehabiliteringsverksamhet. Inramningen blir naturligtvis vacker med alla dessa utsökta parkettgolv och antika ekmöbler.

Själva parken, som på senare år blivit Grängesbergs största turistattraktion, kommer att mista sina besökare.

Besöksfrekvensen har i mångt och mycket byggt på kaférörelsen, som naturligtvis utan personal inte kan existera. En förutsättning för rörelsen har varit, att kaffebröd har kunnat tillagas i det nyrenoverade köket i huvudbyggnaden.

Ett trettiotal djur - höns, ankor och gäss - måste nödslaktas. Örtagården kommer efter en vecka utan tillsyn att vara ogräs- och maskrosbeväxt. Det nya växthuset, helt i glas och i miljonklassen, kommer förmodligen att bli föremål för en orgie i glaskrosseri.

Hur blir det med lindallén, hur blir det med Lustgården, ett projekt på cirka tio miljoner, varav kommunen svarat för en?

Denna typ av rörelse bygger på idealitet och den idealiteten har i stort Agneta svarat för. Hon har i snart tio års tid legat på knä i sina rabatter, 10-12 timmar om dygnet, utfodrat djur och lett exkursioner. Med egen energi och vänners hjälp har en förfallen park blivit vad den är i dag. Får hon nu skåda, hur parken i en nära framtid återgår till sitt tidigare tillstånd?

Man frågar sig vem som sitter i styrelsen för Cassels stiftelse. Är det verkligen infödda Grängesbergare med känsla för samhällets historia?

Rune Wesström

Mer läsning

Annons