Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Disponentparken våröppnade

Annons

Det nyckfulla vädret skrämde inte söndags- och morsdagsfirande besökare från njutningsfulla disponentparken i Grängesberg. En hemtrevlig känsla "drabbar" direkt innanför grinden. Här finns mormors växter i en skönt harmonisk trädgård, från det rara kafét kittlar doft av sprakande kaminer och kaffeångor. Nyaste tillskottet i parken är växthuset. På söndag eftermiddag invigdes det högtidligt av Peter Garvö.

- Växthuset tillkom på grund av ett utbildningsprojekt som startade i augusti 2000.

Här har 18 personer med funktionshinder lärt sig det grundläggande om trädgård, i ett projekt med ESF (europeiska sociala fonden), växtkraft mål 3, VBU, arbetsförmedlingen, trädgårdsföreningen Disponentparken och arbetarfonden E. Cassels donation i samarbete.

- Steg 3 innebär 72 veckors praktik och teori, förklarar Peter Garvö.

- Numera är nästan samtliga av våra elever anställda här i parken, med trädgårdsföreningen som arbetsgivare och där arbetsförmedling och kommunen är med och bekostar lönerna.

Att människor mår bra av trädgårdar, är något som blivit alltmer uppmärksammat och omskrivet på senare tid.

- Trädgårdar behövs, det ger möjlighet att använda alla våra sinnen. Det är något levande, vi får arbeta samklang med naturen, säger Peter Garvö.

I Disponentparken anlägger man nu en sinnesträdgård, på en yta av minst 3 000 kvadratmeter.

- Jag hoppas att den ska användas för att man ska kunna komma hit och utveckla sina sinnen - människor från offentliga och privata företag, från skolor och förskola - öppet för alla. Som rehabiliteringen och rekreation för dem som fått diagnosen utbrända - även försäkringskassan är med i projektet.

Nu arbetar man i Grängesberg mycket för att utveckla delar av parken mer, ge den en mer publik inriktning. Utvecklingen går också mot "trädgårdsbehov" inom rehabilitering och vård.

- Men om trädgården ska invecklas i rehabiliteringsvården krävs det att personalen utbildas.

Projektet i Disponentparken pågår fram till oktober i år. Här är Peter Garvö utbildningsansvarig, och jobbar tillsammans med Agneta Frejd.

Växthuset stod klart i mars, och redan på invigningsdagen var det välbesökt. Louise Bohl valde förtjust ut en blomma att ta hem och plantera, tillsammans med farmor Ella Jansson.

Inne i kafét visade Gunn Ericsson och Kerstin Byström Dalahästar i egen design. Kerstin är mamma till Saxdalshästen, medan Gunn är upphovet till både Blötbergshästen och Disponentparkens egen häst. Här prydde också Grängesbergs och Gonäs hästar kafét, liksom en nydesignad Byastake, med alla fem hästarna. Med pensel och färg fascinerade de konstnärliga damerna kafébesökarna, som trängdes runt borden denna vårsöndag.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons