Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskuterade om framtidens kött

Annons

Hur kommer framtidens lantbruk att se ut och vad ska de yngre lantbrukarna satsa på? Det finns en gnagande oro bland lantbrukare i Dalarna inför framtiden.

Nya regler och subventioner som försvinner på grund av EU gör att ingen har den fullständiga bilden av framtiden.

Mötet visar att ekologisk köttproduktion intresserar allt fler lantbrukare. Frågan är bara hur man enklast ställer om sin konventionella produktion av mjölk och spannmål?

I tisdags stod länsstyrelsen som arrangör för ett möte i Coriandergården om ekologisk köttproduktion. På plats fanns runt femton lantbrukare som kommit för att lyssna på bland andra Sören Johansson, Svenska Husdjur.

Han tog några exempel på gårdar som ställt om sin produktion och vad det krävde i form av investeringar och det ekonomiska utfallet.

På plats fanns även Ulf Ljusteräng och René Mårtensen, Dalsällskapet i Säter som ser möjligheter med ekologisk köttproduktion och öppet landskap i raviner och planerade naturskyddsområden.

På programmet stod bland annat köttuppfördning, miljöersättningar och det regionala miljömålsarbetet.

Frågan om lönsamheten efter stödreformen 2005 togs också upp och vad som väntar om den enskilda lantbrukaren väljer att fortsätta på den inslagna vägen.

Det informerades också om hur man producerar bättre köttkvalité och en prognos för för köttuppfödare.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons