Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskutera center- förslaget seriöst

Annons

Den löjliga diskussionen om att arbetsgivaren kan, efter en timmes anställning, sparka ut en ungdom är faktiskt en kränkning av den svenska arbetsgivarkåren utförd av en arbetstagarrepresentant vars uppgift borde vara att uppmuntra både arbetsgivare och arbetstagare in i ett åtagande vars syfte är att rädda både individen, företaget och Sverige.

För mig tycks det som om Sverige inte är kapabelt att hantera frågor av social välfärd i arbetets tecken. Man vill tydligen inte lösa ungdomsarbetslöshetsfrågorna i gemensamt. 50+-jobben har också av någon anledning bara skrapats på ytan - Sveriges ekonomiska situation är ju bra så det gör ju ingenting om det går några tusen 50+ arbetslösa på stan. Det är väl tankesättet hos de bemyndigade för att slippa att anstränga sig i sitt mäktiga välstånd.

Ingen makthavande tycks vara villig att lösa problemet under filosofiskt underbyggda analysformer. Man undviker lösningar genom rakordiga negationer såsom "det går emot arbetsrättens regelverk". Hur tusan kan man kalla dylikt för att ta ansvar för arbetarna som vill arbeta men inte ens får försöka? Det enda som jag kan se i den politiken är att det blir mindre bilåkning till arbetsplatser och därmed mindre miljöförstöring och då får ju miljöpartiet sina krav uppfyllda tillsammans med de övriga partier vilka motsätter sig full sysselsättning!

Ingen annan än centerpartiet, har tänkt på att dessa ungdomliga arbetslösa blir äldre och äldre under årens lopp och uppnår så småningom den aktningsvärda åldern 50+ och erhåller då den sista delen av sin totala arbetslöshet och borde i och med det vara kvalificerad för "arbetslöshetspension", vilket torde vara beklagansvärt! Då hjälper varken pågående eller tänkta utredningar om hur man kunde ha hanterat arbetslöshetsfrågan för att pensionspengarna kunde vara ärligt intjänade genom arbetet som individen kan vara stolt över.

Sverige bör kunna lösa problemet med ungdomsarbetslösheten och 50+ -delen på ett genuint sätt om man tar en diskussion om centerförslaget som en grund och visar omvärlden att Sverige är enat och en teknisk lösning av ett omfattande problem har förts i hamn i fullständigt samförstånd.

Fackföreningens företrädare bör kunna vara så pass förnuftigt inriktade att en människovärdig diskussion ska kunna föras utan att man kategoriskt förkastar förslaget och inte göra någonting.

OLAVI TIMONEN

Mer läsning

Annons