Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskriminerande kyrkobojkott

Annons

Den ringa jordbruksproduktionen från bosättningsområden på Västbanken i Israel går till lokal konsumtion i Israel och exporteras ej.

Detta faktum betecknar kyrkan som en lögn, ty därigenom bortfaller dess argument, att bojkotten skulle ge sken av att endast drabba bosättningarna.

Man hävdar att bojkotten ej har med religion att göra, trots att det stod klart att Judiska centralrådet avbrutit dialogen med Svenska kyrkan till följd av dess ensidiga ställningstagande och dess tystnad om den antijudiska propaganda, som sveper genom arabvärlden.

Man påstår att Israels ockupation är olaglig. Den var resultatet av ett försvarskrig 1967. Enligt FN-stadgan artikel 51 är ockupation vid försvarskrig legitimt men måste följas av förhandlingar med rättslige innehavaren av området.

Detta kompliceras av, att det -67 ej fanns någon stat som legitimt hade kontroll över Gaza och Västbanken.

I FN-resolution paragraf 242 talas bland annat om säkra och erkända gränser. Kyrkans krav på ensidigt tillbakadragande till vapenstilleståndslinjerna från -67 och därefter förhandlingar strider både mot denna FN-resolution och även färdplanen för fred, vilka innehåller kravet att förhandlingar ska föregå reträtt.

Den fråga som medlemmarna i Svenska kyrkan nu ställer sig är om man via kyrkoskatten (cirka en procent av inkomsten) vill stödja kyrkoledningens vänsterpopulistiska agerande med bojkott av en demokrati och partiskt ställningstagande i en konflikt.

Catharina Hjortzberg-Nordlund,

Samfundet Sverige-Israel,

Dalarna

Mer läsning

Annons