Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Direktörerna vet inte vad det innebär att leva otryggt

Annons

Det finns heller inget som säger att fasta jobb skulle vara mindre roliga eller utvecklande. Svenskt Näringsliv påstår att unga människor i dag inte vill ha en fast anställning. Det är en inte alltför korrekt beskrivning av verkligheten.

Det finns mängder av undersökningar om vilka anställningsformer som folk vill ha. Och inte så förvånande svarar nästan alla (över 95 procent) att de vill ha ett fast jobb. Man ska komma ihåg att de som ställer kraven på en mer flexibel arbetsmarknad, med svagare arbetsrättslagstiftning, är ekonomer med rejält fasta jobb och direktörer med enorma fallskärmar. Personer som troligtvis inte har en aning om vad det innebär att tvingas till ett liv i otrygghet, där man är oförmögen att planera sitt liv, där man får gå och vänta på att chefen ska ringa och erbjuda några timmars jobb.

Man påstår även att trygghet på arbetsmarknaden inte är något som kan lagstiftas fram. Men det är väldigt viktigt att vi har en stark arbetsrättslagstiftning som ger löntagarna skydd. För all erfarenhet visar att om det inte finns en stark arbetsrätt, då kommer företagen att behandla de anställda ännu sämre. Företagen har inget intresse av att ge sina anställda en massa förmåner och goda villkor. Det är därför organisationen Svenskt Näringliv finns. De organiserar de svenska kapitalisterna för att försvara deras intressen.

Svenskt Näringsliv försöker få sina egna åsikter att låta som något som alla skulle tjäna på, men så är det inte. Det är väldigt få förslag som gynnar både arbetsgivare och löntagare. Tvärtom handlar politik om att välja sida. De flesta av deras förslag gynnar den lilla ekonomiska elit som i dag har makten - de redan rika. Det är dags för alla oss andra att göra samma sak. Nämligen att organisera oss och kämpa för en politik som gynnar oss. Ingen kommer att ge oss bättre villkor gratis. Det kräver en hård kamp!

LARS HANDEGARD

Mer läsning

Annons