Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Direkt till catwalken

Annons


Lyssna på:ModemBredband
Malin Karlsson

Det var i höstas som Malin och en kompis startade UF-företaget Plawa, som tillverkar smycken av snäckor. Malin tillverkar smyckena och sköter designen och kompisen ansvarar för ekonomin.

Det stora lyftet för Plawa kom när Malin av en händelse träffade en barndomsvän på stan i Falun.

-Hon är stylist i Stockholm nu och berättade att hon skulle styla en Björn Borg-visning. När jag berättade att jag håller på med snäckessmycken, skrek hon bara rakt ut och frågade direkt om jag ville göra smycken till visningen som skulle ha karibiskt tema. Och det var klart att jag ville!

På visningen bar kända modeller upp Malins smycken till kläderna från Björn Borg och Malin fick chans att mingla bland kända modemänniskor.

-Jag fick mycket beröm för mina smycken och flera stylister ville köpa mina halsband. Vi får se vad det resulterar i, de träffar ju massor av modemänniskor.

Rik på erfarenheten är hon i alla fall, gymnasisten som redan hunnit med visa sina smycken på catwalken.

-Vi får se vad som händer i framtiden. Men visst är jag sugen på att arbeta heltid med att göra halsband, om det kan bli ekonomi på rörelsen, säger hon.

Hittills har Malin hunnit med att tillverka cirka 200 halsband, de flesta har hon sålt.

Malin går sista året på Lugnetgymnasiet, när hon inte går i skolan arbetar hon på Lidl i Norslund för att få ihop pengar till sin stora hobby, att tillverka smycken.

- Det är svårt att få tag i snäckskal, jag går ofta på "loppis", jag besöker marknader och letar snäckor på nätet. En gång fick jag en riktig fullträff när jag hittade en blomampel gjord av snäckor på Tradera, hundra spänn gav jag, det var en riktig godbit.

- Så fort någon kompis eller bekant åker utomlands, har jag med en beställning av snäckskal. I påsk åker jag själv till Turkiet, jag hoppas hitta både snäckskal och lite pärlor, säger Malin.

Malin satsar hårt på idén att tillverka halsband, både för tjejer som killar, det finns inte så mycket av den varan ute på marknaden.

Stora halsband är populärt bland tjejer, killarna däremot är lite mer försiktiga.

-Jag sitter uppe på nätterna och skapar, då har jag bästa inspirationen, ett halsband tar cirka tre till fyra timmar i anspråk, säger Malin.

LILLIS ÅKERBLOM/ ANNA KLINTASP

Mer läsning

Annons