Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Direkt olämpligt"

Annons

4 400 bilar passerar dagligen trånga Södra Mariegatan i Östanfors. Gatumiljön är när det gäller såväl buller, luftföroreningar som trafiksäkerhet dålig. I år ska det också byggas 62 nya lägenheter i området vilket ytterligare kommer att komplicera trafiksituationen i området.

En ny trafiköversyn över biltrafiken mellan Britsarvet och centrum har därför arbetats fram och utmynnat i ett tiotal förslag på trafiklösningar, dess kostnader och konsekvenser. Det förslag på lösning som tidigare väckt störst rabalder är det att helt stänga av Södra Mariegatan för fordonstrafik.

Distriktschef Thomas Olsson och Östra skolans rektor Sören von Knorring har ställt sig negativa till fem av utredningsförslagen. Alla fem innebär att Mäster Jones gränd återigen öppnas för trafik, vilket skulle leda till en markant ökning av biltrafiken på Magasinsgatan som går utanför Östra skolan.

"Det påverkar miljön på ett mycket negativt sätt för de barn som går på Östra skolan. Det blir hög trafikintensitet runt skolan, ökat buller och ökat avgasutsläpp. Dessutom påverkas barnens skolväg", skriver de två i sitt yttrande över förslaget.

Föräldraföreningen för Östra skolan och Järlinden har också yttrat sig i frågan:

- Östra skolan har under de senaste åren renoverats för miljoner och satsar mycket på sin hälsoprofil. Det kan inte vara förenligt med god hälsa att öka luftföroreningarna och försämra barnens skolväg.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons