Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diplomatbråk med Kuba fortsätter

Annons

Kuba har surnat till på Sverige och utrikesminister Carl Bildt.

Den svenske ambassadören i Havanna har just varit uppkallad för att få del av kubanernas irriterade syn på det diplomatiska bråk som uppstått.

Bråket började när Carl Bildt nyligen höll ett tal inför FN:s råd för mänskliga rättigheter och bland annat då kritiserade Kuba för brott mot de mänskliga rättigheterna. Den kubanske FN-ambassadören svarade med att anklaga Sverige för att ha ett förflutet som blodig imperialistmakt, som ägnar sig åt etnisk rensning och förföljer och slänger ut personer som inte är av vikingablod.

För detta utbrott har Sverige begärt en förklaring och en ursäkt och den kubanske ambassadören har varit uppkallad till utrikesdepartementet (UD).

Nu har även den svenske ambassadören i Havanna blivit uppkallad till sina kubanska motparter. Men kubanerna var inte i närheten av en ursäkt, enligt UD.

I stället gav de uttryck för sin upprördhet över vilken dimension ordväxlingen fått i Sverige. Svenskarna har själva trappat upp händelsen och att kalla det hela för en diplomatisk kris är en klar svensk överdrift, anser de.

UD har också begärt ett möte i Havanna för att få en förklaring till att diplomatpost till den svenska ambassaden öppnats. Något som ytterligare spätt på den dåliga stämningen mellan länderna.

Än så länge har inget möte hållits.

Sverige har fått stöd av EU i det pågående bråket. En talesman för EU-kommissionen sade att hela EU delar Sveriges oro för de mänskliga rättigheterna på Kuba. Relationen mellan EU och Kuba är frostig och en utvärdering av nuvarande ordning ska göras i juni i år.

TT

Mer läsning

Annons